Оплаквания срещу Ex.ua са подали Microsoft, Adobe и други компании. Милиони украинци бяха потребители на торент сайта, създаден през 2009 г.

Малко след спирането вчера, сайтът на украинското министерство на вътрешните работи стана недостъпен, добавя агенцията, цитирана от БТА.
Говорителят на ведомството Володимир Полишчук допусна проблемът да е причинен от хакери, които отмъщават за акцията срещу Ex.ua.
Атакуван бе и сайтът на президента Виктор Янукович.

Милиони украинци протестираха срещу затварянето на Ex.ua, като заляха правителствени сайтове с автоматични послания, които ги претовариха, предаде и Ройтерс.

Защитата на авторското право е сериозен проблем в Украйна, която бе включена в миналогодишния списък на най-известните места, където се нарушава интелектуалната собственост. Списъкът се изготвя от службата на постоянния търговски представител на САЩ.

Средната месечна заплата в Украйна е 330 долара и малцина украинци могат да си позволят да купуват законно филми, музика и софтуер, затова мнозина от тях ползват сайтове като Ex.ua, където подобно съдържание е достъпно безплатно.

Възможно е дори украински правителствени органи все още да ползват инсталиран преди години пиратски софтуер, посочват официални лица, макар че сегашните закони ги задължават да купуват единствено лицензирани продукти, отбелязва Ройтерс.
"Процесът на легализиране (на софтуер) е в ход не само във вътрешното министерство, но и в други държавни органи", заяви говорителят на украинското вътрешно министерство Володимир Полишчук.

Затварянето на торент сайта идва на фона на скандала с международното споразумение АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), подписано от 31 държави. Споразумението, което експертите нарекоха инструмент за приватизиране на онлайн цензурата, задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват кой какво прави в глобалната мрежа, за да се установи злоупотреба с авторски права. АСТА предизвика силна реакция в интернет, появиха се петиции и групи във Facebook срещу него.

България е подписала споразумението под условие. За да влезе в сила, то трябва да бъде ратифицирано в парламента. Днес стана ясно, че икономическият министър Трайчо Трайков и културният министър Вежди Рашидов ще бъдат изслушани в три парламентарни комисии заради документа. Опозицията вече негодува срещу подписа на правителството под АСТА.

Адвокат Велизар Соколов, специалист в материята на авторското прави, заяви пред bTV, че АСТА няма да промени нищо за България, тъй като мерките в споразумението вече ги има в различни закони. „По четирите основни пункта ние сме отличници. Въпросът е как се прилага законът. АСТА няма да кара държавите в ЕС да си променят законодателството, а точно обратното - които са извън, да вдигнат нивото си на защита на интелектуалната собственост”, добави той.

Президентът на Полша Бронислав Коморовски помоли днес застъпника за гражданските права (омбудсмана) да установи дали международното споразумение нарушава правата на полските граждани, предаде ДПА.  Вече има хакерски атаки срещу полски правителствени уебсайтове.
"Уличните протести означават, че значителна част от обществото, особено младите хора, смятат, че основните граждански права са подложени на риск", пише президентът Коморовски в писмото до националния застъпник за гражданските права Ирена Липович.

Полша също трябва да ратифицира споразумението в парламента.