Полското правителството би искало при посещението си във Варшава тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп да даде уверения, че присъствието на американски войници в Полша ще продължи, докато сигурността в района е застрашена от Русия, заяви днес външният министър Витолд Вашчиковски, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Очаква се Тръмп да държи реч по време на краткото си посещение във Варшава в четвъртък. Визитата ще се състои преди срещата на върха на Г-20 в Германия, където президентът ще се срещне с руския си колега Владимир Путин.

Полша и страните в района са обезпокоени за сигурността си заради нарасналата военна дейност на Русия, отбелязва агенцията.

Пред журналисти Вашчиковски днес каза, че би искал да чуе от Тръмп уверения, че ротационното присъствие на хиляди американски войници в Полша ще продължи, "докато има заплаха".

Междувременно съветникът на руския президент по въпросите на външната политика Юрий Ушаков съобщи, че тема на разговор между Путин и Тръмп ще бъде международният тероризъм, предаде РИА Новости.

Чух, че американците, ако това е истина, искат да повдигнат темите Украйна и Сирия. Струва ми се съвсем логично тези теми да бъдат обсъдени. Но ние смятаме, че и изобщо проблемът от международния тероризъм трябва да се обсъди на първо място между двамата лидери, защото без сътрудничеството на Русия и САЩ този проблем едва ли ще се реши, заяви Ушаков.

Той отбеляза, че има и други теми, които Москва е готова да обсъди: регионалните въпроси, разоръжаването.
Това са двустранни въпроси. Отношенията трябва да се измъкнат от това състояние, в което са в момента. Смятам, че това е еднакво важно колкото за нас, така и за американците, посочи Ушаков.
Той бе категоричен, че Русия иска да работи със САЩ.

По-рано CNN съобщи, че Тръмп ще обсъди с Путин обстановката в Сирия и руската поддръжка за Башар Асад.