"САЩ ще разположат един батальон, тоест около 1000 войници, в Полша като подкрепление на полските военнослужещи", заяви президентът на САЩ след разговори с полския си колега Анджей Дуда във Варшава малко преди откриването на срещата на върха на НАТО.

Обама изрази безпокойство заради стъпките на полското правителство за ограничаване на Конституционния съд, посочва Ройтерс.

"Подчертах, че дълбоко уважаваме суверенитета на Полша и признавам, че парламентът работи по законодателството, за да предприеме важни стъпки, но е необходима още работа", каза Обама.

Британският премиер Дейвид Камерън, който след референдума на 23 юни обяви, че подава оставка, днес каза, че страната му ще запази обвързаността си с европейската отбрана.

Великобритания може и да напусне ЕС, но ние не обръщаме гръб на Европа и на европейската отбрана и сигурност, каза Камерън пред репортери при пристигането си във Варшава.

Започналата в полската столица среща на най-високо равнище на НАТО е последна за Камерън, който през септември ще се оттегли от премиерския пост.

Батальон от 500 британски войници ще бъде разположен в Естония, а 150 войници ще бъдат изпратени в Полша, за да „успокоят“ тези страни. Това заяви днес министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фелън, цитиран от Би Би Си и „Фокус“.

Част от ангажимента на НАТО, обявен след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., включва разполагането на четири нови батальона на източния фланг.

Фелън подчерта, че целта е Русия да бъде сдържана от следващи прояви на агресия.

Източните държави на Алианса „чувстват изключителен натиск от Русия, която провежда големи учения по границата си, навлиза във въздушното им пространство и така нататък“, допълва министърът.

Париж: Русия не е заплаха

Русия не трябва да бъде считана за заплаха, а по-скоро за партньор, е заявил френският президент Франсоа Оланд, цитиран от АФП.

Оланд е говорил в рамките на провеждащата се в полската столица среща на върха на НАТО, поясни "Фокус".

„НАТО изобщо не играе никаква роля да казва какви трябва да бъдат отношенията на Европа с Русия. За Франция Русия не е противник, не е заплаха“, заяви Оланд при пристигането си за форума.

„Русия е партньор, който - наистина, може понякога, и ние видяхме в Украйна, използва сила, която ние осъдихме, когато анексира Крим“, допълни държавният глава на Франция.

Плевнелиев: НАТО да не забравя Черно море

Ще утвърдим разполагането на 4 многонационални батальона в трите балтийски държави и в Полша, също така ще приемем разполагането на многонационална бригада на ротационен принцип в Румъния, е казал президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. (За тази бригада България по-рано предложи участие с 400 души.)

Българският държавен глава много подробно говори с журналисти преди участието си в срещата на НАТО.

Той акцентира върху темата за Черно море: Ще изразим много сериозната си загриженост от нарушения баланс и от ускорената милитаризация на Крим от страна на Руската федерация.

„Ще заявим много ясно, че НАТО трябва да демонстрира силен интерес и ангажимент към сигурността на държавите членки в Черноморския басейн“, посочи Плевнелиев.