Варшава вече предаде предложението си на страните-членки, за да се запознаят с него преди срещата на върха на 8-9 декември в Брюксел, добави ИТАР-ТАСС.

Полша настоява да се засили финансовата дисциплина, да се променят базовите документи на ЕС и на еврозоната, а също да се даде възможност на страните, които не влизат в еврозоната, да участват в процеса на вземане на решения.

Ротационната председателка предупреждава срещу "създаването на обособени структури, които ще породят опасност от задълбочаване на разединението". Така тя отхвърля идеята за подписване на междуправителствено споразумение от група страни.

"Всички страни трябва да имат възможността да участват в дискусиите, но само членовете на еврозоната трябва да участват в гласуването", смята Полша.

Според нея този механизъм може да бъде задействан до юни 2012 година. Полското председателство се застъпва за разширяване на пълномощията на Европейската централна банка. Това според Варшава "ще позволи да се предприемат съответни действия при извънредни обстоятелства, когато ефектът на доминото ще застрашава единството на еврозоната, Евросъюза като цяло или платежоспособността на страните".

Еврокомисията според полския план "трябва да бъде гарант на споразуменията в ЕС, да защитава целостта на Евросъюза и да спомага за поддържането на принципа на съгласуваност на политиката между страните-членки на еврозоната и останалите страни от ЕС".