Става дума за заем в размер на 430 хиляди златни дуката, които испанският крал Филип Втори /1527 - 1598 г./ получил от тогавашната полска кралица Бона Сфорца /италианка по произход/ /1494 - 1557 г./ за покриване на разходите за войната между Испания и Франция за контрол на кралство Неапол. Според полския депутат дългът не бил изплатен изцяло.

Искането на Познански било внесено в полското външно министерство, което трябва да проучи проблема, посочва АФП. На сайта си депутатът твърди, че един златен дукат по времето на крал Филип Втори е тежал 3,5 грама. При сегашния курс на златото стойността на дадения заем се изчислява на 57,4 милиона евро. Историци твърдят, че Бона Сфорца, която починала в изгнание в Бари, Италия, е била отровена по заръка на Филип Втори, който не искал да връща взетите назаем от нея пари. Полша се опитва още от 18-и век да си върне парите, но досега е успяла да си възстанови едва 10 на сто от този заем, посочва АФП.

Депутатът припомня, че неотдавна Испания си върна близо 17 тона злато, открити на борда на потънал през 1804 г. испански галеон. Съкровището бе открито от американската група "Одисей", специализирана в изваждането на потънали кораби. Златото бе върнато на Испания след съдебна битка, продължила пет години.

Юристи, цитирани в полските медии, изразяват скептицизъм спрямо шансовете Полша да си върне парите заради давността на заема и промените, настъпили междувременно и в двете страни.