Акцията е стартирала в 6 часа тази сутрин на територията на София, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Враца, Монтана, Видин, РДГП Елхово и РДГП -Драгоман по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, съобщиха от МВР.

"От началото на операцията има задържани около 50 души. Тези лица са без документи за самоличност и е явно, че не са от български произход. Тепърва ще се установява дали са регистрирани като бежанци и какъв статут имат – дали са незаконно проникнали, дали вече са регистрирани в центровете за миграция на Държавна агенция по бежанците. Просто е много начален етапът", съобщи комисар Костов, цитиран от "Фокус".

В спецакцията участват общо 1428 служители на МВР и 440 автомобила.

Полицейски проверки се извършват в хотели, хостели и други места за настаняване, както и на моторни превозни средства, заведения и търговски обекти в съответните райони.

В столицата полицейски патрули са разположени в района на "Лъвов мост", бул. "Мария Луиза" и малките улици в близост до "Женския пазар".

В Бургаска област са изградени контролно-пропускателни пунктове, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР комисар Калоян Калоянов, цитиран от "Фокус".

На специалните КПП-та ще се проверяват моторните превозни средства за евентуален нелегален превоз на мигранти. Комисар Калоянов не посочи точната цифра на ангажираните полицаи в акцията, която е съвместна с "Гранична полиция".

От МВР уточняват, че специализираните операции от този вид се провеждат периодично.

"Полицейската операция в София е рутинна, проверяваме за нелегални мигранти във вътрешността на страната", коментира пред БНТ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя обясни, че на три етапа се осъществява контрол - на вход, вътре в страната и на изход.

Това е една операция, бих казала рутинна. Нещо, което правим периодично, тогава когато преценим, че има необходимост. Правена е и друг път. Това е част от нашия подход за справяне с миграционния натиск”, допълни Бъчварова.

Резултати към 10 ч.

Проверени са общо 587 обекта, 4353 лица и 1703 моторни превозни средства.

Установени са 55 незаконно пребиваващи чужденци, от тях 7 са под 18 години, 10 са без регистрация. Установени са 10 лица, съпричастни към каналджийска дейност. 34 са задържаните с мерки за неотклонение до 24 часа. Образувано е едно досъдебно производство.

По-характерни случаи

Около 6.30 часа в района на вилна зона „Рациария“ до видинското село Арчар, в необитаема вила са открити 25 нелегални имигранти, от които 23 мъже и 2 жени. По първоначални данни трима от чужденците са непълнолетни. Всички те са заявили, че са граждани на Афганистан и Пакистан. В 12 са намерени документи от Агенцията по бежанци.

Чужденците били охранявани от 35-годишен криминално проявен мъж от Видин. По първоначални данни той бил ангажиран с престоя им, докато пристигнат каналджиите, обещали им прекарване през българо-сръбската граница. Видинчанинът е задържан. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.281 от НК.

Още 6,2 млн. за ограда по границата

Правителството предостави 6,2 млн. лв. за продължаване изграждането на временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Съоръжението е от изключително значение за противодействие на непрекъснато нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница, цели опазване на държавната граница и овладяване на бежанската вълна.