Колите, които ще се вливат в движението, ще са обозначени, защото една от целите е превенция,  съобщи зам.-директорът на „Пътна полиция” Благородна Макеватя пред bTV.

"Ние следим особеността на ситуацията във всяка област и даваме  предписания, за да се засили контролът. Затова въвеждаме контрола по време на движение, което означава, че наши служители, моторизирани с коли, ще могат да извеждат от движението нарушителите и да ги санкционират на място", коментира по-късно пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от БНР.

МВР ще създаде и карта или списък на местата, където се провеждат незаконни гонки, съобщи още Бъчварова.

Полицаите приоритетно ще реагират на сигнали от граждани за гонки, каза и  Макева, като призова да се подават сигнали за местата, на които се правят нерегламентирани автомобилни състезания. На известните места и в малките населени места ще има засилен контрол на „Пътна полиция”.

Бъчварова допълни, че МВР взема допълнителните мерки, за да ограничи катастрофите по пътищата.

"Особено внимание насочваме към проверките за алкохол и правоспособност на шофьорите, защото това се оказва една много съществена причина за ПТП. Внимание към най-уязвимите групи – към пешеходците, водачите на велосипеди и на мотоциклети, защото те също създават доста рискови ситуации за движението", каза министърът.

По думите на Макева по-сериозни са инцидентите при т. нар самокатастрофирали превозни средства. Чести са инцидентите с велосипедисти и мотористи.

"Хората буквално се избиват на пътя", коментира тя.

Междувременно мъртво пиян шофьор е бил заловен вчера от полицаи от Хисаря, предаде БНР. Около 16:00 часа те реагирали на сигнал за катастрофирал товарен автомобил “Фолксваген” в село Кръстевич. На място било установено, че моторното превозно средство е излязло извън пътното платно и се блъснало в мантинела. Шофьорът не е пострадал. Тестът с дрегер отчел, че мъжът е седнал зад волана с 4,39 промила алкохол.

С полицейска заповед нарушителят е задържан за срок до 24 часа и срещу него е започнато бързо производство. За случая е уведомена Районна прокуратура - Пловдив.

От началото на годината има 410 загинали, а само за миналата седмица – 23 души. Много е важно водачите да се съобразяват с препоръката за съобразена скорост с условията, напомни зам.-директорът на „Пътна полиция”.

Асоциацията на пострадалите при катастрофи предлага в Наказателния кодекс като престъпление да бъде записано автомобилното хулиганство. Ако това не бъде прието, предлагат включване на автомобилното хулиганство в Указа за борба с дребното хулиганство, където санкцията се налага до 24 часа и осъденият може да бъде задържан за 15-дневен срок.

АНКЕТА: Можем ли да намалим катастрофите по пътищата?