Те поставиха основите на един Съюз, който се превърна в гаранция, че свободата, достойнството, демокрацията и независимостта вече не са само мечти, а ежедневна реалност. Днес Европа трябва да поеме своя път отново, за да направи възможна тази реалност и за поколението след нас. Дебатът по предложената от Жан-Клод Юнкер Бяла книга вече започна.

Повечето държави-членки на ЕС изготвят свои позиции и участват активно в дискусията. Време е този важен обществен разговор да стартира и в България. Иначе рискуваме да останем в периферията. Целта е днес – 10 години след постигането на пълноправното европейско членство – проевропейски сили и личности у нас да потърсят консенсус по приоритетите, които България да отстоява като председател на най-престижния Съюз в света. Време е България да определи и заяви своето становище какъв сценарий ще избере и отстоява за Европа.

Форумът ще се проведе на 5 юни 2017 г от 10.00 часа в София Ивент Център на „Парадайз център“, София, ул. „Черни връх“ 100, ет. 3. Той е иницииран от президента на ПЕС Сергей Станишев и организиран от Академията за леви европейски политики (АЛЕП), Атлантическия клуб, Европейския съвет за външна политика, Института за дясна политика, Института за нов икономически напредък, Либералния институт за политически анализи (ЛИПА), ПанЕвропа България, Политическа академия „Атанас Буров“ и Центъра за либерални стратегии. В него ще вземат участие министър-председателят и членове на Министерския съвет на Република България, политици от различни политически сили, политолози, анализатори, журналисти, представители на гражданското общество и на научните среди.

Първият панел е озаглавен: "Европа отново на път. Предизвикателствата пред България и ЕС 10 години след приемането на страната ни в съюза."

Лектори са: Симеон Сакскобургготски, министър-председател на Р България (2001-2005); Сергей Станишев, министър-председател на Р България (2005-2009); Бойко Борисов, министър-председател на Р България (2017), (2014-2017), (2009-2013); Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България; Корнелия Нинова, председател на НС на БСП; Филиз Хюсменова, член на ЕП от групата на АЛДЕ, модератор.

Вторият панел е: "Европа отново на път – 5-те сценария на бъдещето" и ще се проведе от 11.00 до 12.00 часа

Лектори са: Гергана Паси, министър по европейските въпроси на Р България (2006-2009), ПанЕвропа България; Ирена Тодорова, Институт за дясна политика; Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения; Елена Харизанова, Институт за нов икономически напредък; Николай Василев, вицепремиер на Р България и министър на икономиката и на транспорта и съобщенията (2001-2005), министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009); Енрике Гереро Салом, заместник-председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП, председател на Глобалния прогресивен форум.

Третият панел е: "Пътят напред – погледът на анализаторите" и ще се проведе от 12.30 до 13.30 часа

Лектори са: Ивайло Калфин, специален съветник на комисаря по бюджет и финанси Гюнтер Йотингер; Евгений Дайнов, политолог, Политическа академия „Атанас Буров“; Антоний Тодоров, политолог, НБУ; Даниел Смилов, политолог, Център за либерални стратегии; Мартин Табаков, политолог, Институт за дясна политика; Весела Чернева, Европейски съвет за външна политика, модератор.

Четвъртият панел е: "Ангажиментът на институциите – приоритетите и целите на България преди и по време на Председателството на Съвета на ЕС" и ще се проведе от 13.30 до 14.30 часа.

Лектори са: Кристиан Вигенин, председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове; Лиляна Павлова, министър за българското Председателство на Съвета на ЕС 2018 г.; Нено Димов, министър на околната среда и водите; Деница Златева, вицепремиер по подготовката на българското Председателство на Съвета на ЕС (2017); Меглена Кунева, министър по европейските въпроси (2002-2006), еврокомисар на Р България (2007 - 2009), вицепремиер и министър на образованието (2014-2017), модератор.

На събитието са поканени бившите президенти, премиери и външни министри на България, народни представители от всички парламентарно представени партии и министри, политици и общественици с принос за европейската интеграция на страната ни.