Това съобщи българската пресслужба на Групата на ЕНП в ЕП. Окончателно решение дали да има такъв дебат ще се гласува по време на заседание на комисията, най-вероятно на 7 май, предаде БТА.

Европейският парламент не е нито разследващ орган, нито прокуратура или съд и поради тази причина всякакви други интерпретации на резултатите от днешната среща са базирани на желанието на заинтересованите политически партии да извлекат предизборни дивиденти. Тези интерпретации в никакъв случай не допринасят за добрия образ на България в ЕС, се казва в прессъобщението.

От срещата на координаторите става още ясно, че за постигането на политическите си цели, българските социалисти разчитат вече и на подкрепата на крайната европейска десница на Найджъл Фарадж. Наблюдаваме със загриженост тази тенденция на сближаване на позициите на така наречените социалисти с националистите, което историята на националсоциализма е показала, че води до катастрофални последици, се посочва още в изявлението на Групата на ЕНП.

По-рано евродепутати, участвали в днешното закрито заседание на координаторите в комисията, обявиха, че решението ще бъде взето на открито заседание. Засега не е известно, ако комисията реши да се занимае с въпроса за подслушванията, кога би го разисквала.
Не е известно също, дали ако комисията приеме да обсъди темата, това би довело до внасяне на въпроса в дневния ред на пленарната сесия на ЕП в края на май. Ако се стигне до дебат в пленарната зала, засега не е известно дали той ще завърши с приемане на резолюция, или евродепутатите ще се задоволят единствено с обсъждането на въпроса.

По информация на БНР се очертава мнозинство в подкрепа на подобни дискусии заради възможните нарушения на човешки права и европейски стандарти.

По скандала, наречен "Българския Уотъргейт", вчера показания даде бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Повдигнати бяха и обвинения на четирима служители от дирекцията в МВР, която отговаря за специалните разузнавателни средства. Двама от тях са бивши началници на специализираната дирекция СДОТО, третият е настоящият.

Преди дни председателят на Групата на социалистите и демократите Ханес Свобода призова ЕК да започне разследване на случая с подслушването у нас.

„Срамота е България, страна-членка на ЕС, да бъде управлявана от администрация, която очевидно е нарушавала - със знанието и с подкрепата на полицията - правото на лична свобода на огромен брой хора. Това повдига въпроса дали правителството е предприемало и други подобни действия", заяви той.

Незаконното подслушване на опозиционни български политици подкопава демокрацията в страната, коментира по-рано лидерът на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад.

След избухването на скандала говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че засега комисията няма да взема отношение, тъй като все още нещата са не на нивото на фактите, а на спекулациите.