Д-р Илко Иларионов, дерматолог в столичната Пета градска болница, е бил настанен за лечение в Курило. На 21 юли той е пребит жестоко от друг пациент на психиатричната болница. Медикът бе настанен в централната реанимация на "Пирогов" в критично състояние. Той бе в кома, на командно дишане, с множество фрактури на ребрата и гърба, и с контузия на белия дроб. Въпреки усилията на лекарите д-р Иларионов е починал.

По думите на здравния министър д-р Петър Москов причините за побоя, нанесен на неговия колега в психиатричната клиника, все още се изясняват, съобщи bTV.

Д-р Москов отрече твърденията, че дерматологът е отключил психично заболяване, след като кожното отделение в Пета градска болница е било затворено и той останал без работа. По думите на здравния министър, колегата му имал нужда от психиатрична помощ от години.

По случая е разпоредена проверка, като Петър Москов призова „да не се търси грозното, гадното. Това е порнография”.

По-късно от Софийската градска прокуратура съобщиха, че се провежда разследване за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено причинена телесна повреда.

В хода на разследването ще се установят всички обстоятелства, при които е извършено престъплението и кой е неговият автор. Ще бъде извършена и преценка дали е налице основание разследването да продължи и по друг текст от Наказателния кодекс.