Патриарх Кирил поздрави всички с "Христос Возкресе". "Ако хората не са се жертвали един за друг, то не е известно какъв би бил човешкият род. Скланяме глави пред паметта на хората, които са се жертвали в името на други хора и дадоха живота си заради тях". С тези думи патриарх Кирил се обърна към събралите се стотици хора на хълма Бунарджика.

След военната церемония на Трета изтребителна авиобаза Граф Игнатиево, главата на Руската църква положи венец пред паметника на руските освободители. Венец положи и Пловдивският митрополит Николай.

Придружаващите патриарха руски свещеници положиха стотици червени рози пред паметника на цар Александър Първи - Освободител. Руската църковна делегация се поклони и пред паметника на Альоша. Докато течеше поклонението, прозвуча заупокойна молитва за загиналите руски воини, съобщи "Фокус".

След това руският патриарх Кирил пристигна в градинката на площад „Джумая” в Пловдив, посрещнат от духовници и миряни. Момичета с народни носии обсипваха пътя му с цветя. Седем топовни салюта възвестиха идването на патриарха, военна духова музика свири в момента, в който той поведе литийно шествие към митрополитския храм „Света Марина”. Патриарх Кирил поздравяваше постоянно всички миряни с "Христос Возкресе".

Визитата на патриарх Кирил е знакова в много отношения. За първи път в историята на Пловдив двама патриарси (патриарх Кирил и българският патриарх Максим) идват заедно в града на тепетата, за да водят заедно служба за благословение на българския народ. След съвместния  молебен, воден от тях, пловдивският митрополит Николай произнесе слово и изрази радостта на миряните от Пловдивската епархия за великата чест, оказана от патриарсите.

"С братска любов стъпихме на вашата земя – земята на благословена България, каза в приветствието си в митрополитския храм в Пловдив руският патриарх Кирил. Според него "това е място, където се чувства особено духовната близост между двата народа и това се дължи най-вече на общата вяра".

„Господ да пази България и другите народи. Нека Господ да окаже своята помощ и на град Пловдив”, каза още в словото си.
Митрополит Николай подари на високия гост архиерейски омофор и епатрахил, с които в молитвите си да си спомня за Пловдивската епархия. Патриарх Кирил подари на митрополит Николай знамето на света Великомъченица Марина и своя кръст панагия, изработен специално за 65-та му годишнина, както и едно яйце с образа на Свети Николай.

След това патриарсите се отправиха към митрополитския дом. В двора на дома бяха посрещнати от състав ансамбъл „101 каба гайди” от Смолян

По-рано днес патриарх Кирил се срещна последователно с президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с премиера Бойко Борисов. Навсякъде той бе посрещнат с почести. Нравственото възпитание, споделянето на човешките и християнските ценности и връзките между Българската и Руската църква бяха основните моменти в срещите на Патриарха на Русия Кирил в София.

Кулминацията на руската визита ще бъде в неделя, 29 април, когато в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София ще бъде отслужена съборна света литургия.

В неделя, на тържествена церемония в сградата на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – София, ректорът професор Стоян Денчев и академическият съвет на Университета ще удостоят Негово Светейшество Кирил I, Патриарх на Москва и на цяла Русия, с почетното звание "Доктор хонорис кауза", съобщиха от университета.

Това най-високо академическо звание му се присъжда заради големите му заслуги за укрепване на православното единство, задълбочаване на духовните и християнски ценности и традиции между нашите братски народи, и за изключителен принос при утвърждаването и развитието на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

На тържественото събитие ще присъстват гости от България, Русия, Гърция и други европейски държави, представители на различни дипломатически мисии в нашата страна, преподаватели и студенти, както и представители на всички религиозни деноминации в България.

Според църковната традиция, патриарх Кирил е на канонично мирно посещение у нас - като новоизбран патриарх посещава другите поместни автокефални църкви, уточниха от Пловдивската митрополия. От уважение към възрастта на патриарх Максим, руският патриарх Кирил е взел решение да посети страната ни преди останалите поместни православни църкви, заяви руският висш духовник митрополит Иларион, цитиран от "Дневник".