Около 16 ч. вчера в пловдивската полиция е получен сигнал от обитатели на жилищна сграда на бул. "Васил Априлов". Те съобщили, че в двора на кооперацията са открили бебешка количка с 11-месечно момиченце. Детето е било изоставено и плачело.

На място бил изпратен полицейски патрул, който откарва момиченцето в УМБАЛ "Св. Георги", където то е прегледано от педиатър, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив. Установено е, че бебето е в отлично здравословно състояние.

Детето е с руса коса, кафяви очи, тежи около 10 килограма и е високо 75 сантиметра. То било облечено с кафяво яке с качулка, розова блуза с апликация и сиво долнище. Носело червени ръкавици и тъмна шапка.

Полицаите започнали издирване на родителите. Около 4 ч. тази сутрин - 12 часа, след изоставянето на бебето, самите те са се обадили в МВР. В хода на проведени активни издирвателни действия, няколко часа след получаване на сигнала, служители от Второ РУ са задържали 33-годишната майка, която е с адресна регистрация в село Долна махала.

Тя има още две деца - момчета в девети и шести клас, съобщи в. "Марица". И трите деца са от различни бащи, като само най-голямото е от законния съпруг на жената, с когото тя нямала развод. С бащата на изоставеното момиченце живеела на семейни начала.

С полицейска заповед младата жена е приведена в ареста за срок от 24 часа.

По време на разпита майката няколко пъти сменила версиите за случилото се.
Първоначално обяснила, че била ударена от мъжа си и че й били взели детето. По-късно обаче признала, че никой от фамилията не искал момиченцето и затова го е изоставила доброволно.

От дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив съобщиха, че малката Владислава ще бъде настанена в приемно семейство. Очаква се детето да бъде предадено на грижите на приемните родители днес следобяд, съобщиха Дарик радио и "24 часа". Вече има издадена и заповед за настаняването на 11-месечното момиченце.

Районната прокуратура в Пловдив е образувала досъдебно производство срещу майката за изоставяне на лице, намиращо се под родителски грижи без надзор и създаване на опасност за неговото физическо развитие.
В момента се извършват активни процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, проверки при какви условия е живяло детето, за което ще се изиска доклад и от социалните служби.

Новината за изоставеното бебе предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Десетки дори поискаха да осиновят момиченцето.