В Пловдив 35 души не се явиха по секционните избирателни комисии за началото на изборния ден. Спешно се наложи те да бъдат прозвънявани и на тяхно място да бъдат сложени нови хора. Една от секциите в училище „Климент Охридски” остана затворена повече от час,тъй като в 6 часа имало само двама души, явили се в секционната комисия. Наложи се по спешност да се търсят председател и заместник-председател, съобщи bTV.

„Наложи се да чакаме повече от час, за да дойде председател и зам.-председател да разпишат и да отворим секцията. П рез това време имаше пет-шест граждани, които недоволстваха, че не могат да гласуват”, обясни Йорданка Икова,член на 13-та СИК Пловдив.

ОИК разполага с резервни списъци на хора, които прозвънява по спешност заради отказали се в последния момент членове на СИК. Пред самата Общинска избирателна комисия чакаха десетина души от резервите, които се надяваха да бъдат повикани. Според говорителя на ЦИК Бисер Троянов това е стандартна ситуация, наблюдавана при всички избори. „В случай, че председателят на СИК не се появи, зам.-председателят заема неговото място. Ако пък не се появи секретарят, някои от членовете на комисията поема неговите функции”, разясни Троянов. Той обяви, че общо 51 секции в страната са отворили с час по-рано - в 5 часа. Според Троянов след неуредиците в първия тур на изборите са били променени някои правила за изборния процес. „Хората няма да се връщат в тъмните стаички да гласуват по два пъти – за кмет и президент. Бюлетините за това ще се подават наведнъж”, съобщи говорителят на ЦИК. Освен това личните данни на гласоподавателите няма да се съобщават наглас. Удебеленият знак “X” се приема за валиден, допълни Троянов.


На членовете на секционните комисии се дава допълнителен бонус, стана ясно вчера. Това обаче не попречи на хиляди да се откажат от участие в изборни процес.