Това съобщи на пресконференция директорът на "Социално подпомагане" в Пловдив Надя Танева.

Иванка Стефанова бе задържана в понеделник вечерта, когато завела близнаците си в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив в тежко състояние. Момиченцето е със синини по цялото тяло, а момченцето, което бе оперирано по спешност заради мозъчен кръвоизлив, все още е в дълбока кома. Двете деца са силно недохранени - тежат по около 9 кг, колкото няколкомесечно бебе. Тази сутрин майката бе освободена от ареста без да й бъде повдигнато обвинение. Тя твърди, че гипсов орнамент е паднал върху главата на 3-годишния Стефан. 

По думите на Надя Танева, бабата по бащина линия на близнаците е изявила желание да бъде придружител в болницата и иска да отглежда децата. Тя се е грижила за тях до навършване на 2 годинки, след това не ги е виждала.

"Изненадана е от външния им вид. Това са нейни думи, които ще бъдат проверени. Тя твърди също така, че всяка седмица е изпращала пари на майката. Каза още, че бащата, който работи в Германия" също е изпращал средства, за да се грижи майката за децата. Бащата към момента е неоткриваем. От Агенцията за закрила на детето няколко пъти посетиха адреса на майката, но тя не отваря вратата. Ако трябва, ще отидем повторно с полиция, да се разбие вратата и се влезе в жилището. Да проведем разговор и да разберем как се е стигнало дотук", обясни директорът на "Социално подпомагане". 

Социалните са категорични, че към този момент децата няма да бъдат оставени под надзора на майка си Иванка. Надя Танева заяви, че близнаците са жертви на домашно насилие. "Неглижирането също е форма на насилие, освен физическото. Тези деца са били неглижирани", обясни Танева.