След среща с премиера председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов каза следното пред БНР:

"Премиерът се ангажира да се намерят поне още 27 милиона, с които да се разплати, може би към края на ноември, на 100 процента дейността на болниците за септември. Остават само два месеца с по 80%, които да се покрият през януари, като това ще стане за сметка на прословутите 104 милиона в следващия бюджет на здравната каса."

Вчера Надзорният съвет на НЗОК проведе две заседания, но не успя да осигури допълнителни 100 млн. лв. за болниците до края на годината. Все пак съветът реши да гарантира 80% от средствата за лечебните заведения за октомври и ноември.

Заради разширения пакет здравни дейности, заплащан от НЗОК, БЛС и премиерът са обсъдили и вариант за увеличение на здравната вноска с 1% или да бъде регламентирано доплащането за дейност.

Това предложение ще бъде внесено в Националния съвет за тристранно сътрудничество, посочват от БЛС.

"Пирогов": Може да спрем плановия прием

За това предупреди директорът на лечебното заведение доц. Стоян Миланов. Причината - Столичната здравноосигурителна каса е отказала да изплати в пълен размер сумата за извършената дейност от болницата през септември (Подробности в свързаната новина).

МЗ сезира прокуратурата за взетите здравни вноски

Министърът на здравеопазването Таня Андреева обмисля до края на ноември да сезира прокуратурата за взетите от резерва на НЗОК 1,5 млрд. лева при управлението на ГЕРБ в нарушение на Закона за здравното осигуряване.

Пред журналисти, тя заяви, че ако тези пари са били влезли в системата, днес е нямало да има такива проблеми.

Д-р Андреева увери, че ще се намери целият финансов ресурс, за да се разплатят стопроцентово дейностите на лечебните заведения до края на 2013 година.

"В най-песимистичния вариант те ще бъдат изплатени от предвидените в бюджета за следващата година 104 млн. лв. допълнителни разходи", обясни тя.

НЗОК прие проектобюджета за 2014 г.

Надзорният съвет на НЗОК е приел проектобюджета за 2014 г. на извънредното си заседание снощи. През 2014 година касата ще разполага с 2 823 110 000 лв., от които 2 472 462 000 лв. са предвидени за здравноосигурителни плащания.

За болнична медицинска помощ в бюджета са предвидени 988 млн. лв., за лекарства - 556 млн. лв., а за медикаментите за онкоболните - 145 млн. лв.