Протестът ще се проведе от 13 часа пред лечебното заведение, съобщиха от синдикалната секция на “Подкрепа”.

Причина за стачните действия на медицинския персонал е нарастващото напрежение, “породено от хаотичното и некомпетентно управление на сегашното Ръководство”, се посочва в отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Ако не последват адекватни действия за решаване на проблемите, протестните действия ще бъдат последвани от колективни оставки в ключови звена в “Пирогов”, без които би се парализирала цялостната дейност на болницата, посочват синдикатите.

Медиците искат оставката на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов, както и на цялото ръководство, поради хаотично и некомпетентно управление.

Напрежението в болницата пак ескалира в началото на октомври, когато след смъртта на спешен пациент, проф. Балтов разпореди лекарите специализанти да дежурят по 12 часа на входа на института и да насочват болните към кой кабинет да застанат на опашка.

Ето и конкретните проблеми, провокирали стачните действия, които са изложени в отвореното писмо до министъра:
  • заповеди на изпълнителния директор, влошаващи работната обстановка и опити за реваншизъм;
  • скандални назначения и неоправдано високи трудови възнаграждения в администрацията за сметка на медиците;
  • некомпетентно управление;
  • лоша/липсваща кадрова политика;
  • демотивация на персонала;
  • нарушаване на трудово-правни разпоредби;
  • напрежение сред лекарите-специализанти, заради изготвяне на график с дежурства не в клиниките, а на входа на болницата.
Недоволството срещу проф. Балтов започна още след назначаването му за директор през февруари т.г. Оттогава най-голямата спешна болница напуснаха някои от най-добрите лекари, а на други - като емблемата на "Пирогов" проф. Милан Миланов, договорите не бяха продължени.