Докладът на Инспектората на Министерството на здравеопазването за одита на болницата вече е изготвен и преди обяд днес е връчен на изпълнителния директор проф. Димитър Раденовски, каза Атанасова, предаде "Фокус".

По нейните думи в Борда на директорите на болницата членуват представители на МЗ, които вече нямат трудови и служебни правоотношения с него.

По заповед на здравния министър от 11 май в "Пирогов" започнаха две проверки. Едната бе от НЗОК по отношение на преразхода за лекарствени средства по клинични пътеки, а Инспекторатът на министерството проверява всички разходи на средства.
Миналата седмица Атанасова изнесе за първи път шокиращи данни за нарушенията в "Пирогов", открити при проверките. От болницата обаче обявиха, че кампанията за оклеветяване на ръководството, както и оспорването на добрата клинична практика, цели дискредитирането й, манипулирайки общественото мнение, което ще наруши режима на работа.

Днес Атанасова уточни, че докладът на експертите, който е 157 страници, ще бъде изпратен на всички останали институции, които имат отношение – на финансовата инспекция, на НАП, на Инспекцията по труда и на прокуратурата, за да установят дали са верни и правилни констатациите в него. 

"Докладът не е предназначен за работещите в „Пирогов” – напротив. Никога не съм имала за цел да злепоставя работещите лекари в болницата. Винаги съм казвала, че „Пирогов” е стандарт за качество в медицината и то - в спешната медицина, най-вече. Всеки ден там помощ получават граждани от цялата държава", категорична бе Десислава Атанасова.

По-рано днес травматологът от "Пирогов" д-р Атанас Кацаров обяви, че докладът на здравното министерство за нарушения в болницата не е скандален, тъй като показва реалността, а стачка в защита на директора нямало кой да прави. Лекарят бе категоричен, че целта на ремонтите, които се извършват в болницата, е да се харчат пари за приближени фирми.