През ноември 2005 година "Боинг 737-300", изпълняващ полет от Ларнака за Прага през Атина, се разби край гръцката столица и всички пътници и членове на екипажа намериха смъртта си. Това е най-голямата самолетна катастрофа в Гърция и Кипър и повечето жертви бяха граждани на двете държави.

Днес първоинстанционен съд в Атина призна за виновни в непредумишлено убийство генералния директор на "Хелиос" Димитриос Пантацис, директора по операциите Георгиос Кикидис, главния пилот  Янко Стоименов и механика Ален Ървин.
Присъдата на всеки от тях е 123 години затвор, но е сведена до 10 години ефективно и може да бъде обжалвана.

През декември кипърски съд се позова на несигурността на обвинението в непредумишлено убийство и издаде оправдателна присъда. Магистратите в Никозия не приеха твърденията, че екипажът е бил некомпетентен и че авиокомпанията не е направила необходимото, за да обезпечи сигурността на пътниците.
Тогава близките на жертвите, които се бяха събрали пред съда, посрещнаха произнасянето на присъдата с викове "Срам!".

По-късно гръцката прокуратура обжалва това решение, което пък предизвика протестите на семействата на подсъдимите.
Гръцкото решение "поставя сериозен правен проблем, защото не е нормално едни и същи лица да бъдат съдени два пъти по едно и също обвинение", заяви един от адвокатите на четиримата подсъдими Апостолос Фунтас.