Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че в сряда правителството ще вземе решение за увеличение на минималната заплата, а до десет дни ще стане ясно с колко.

Ако това стане, държавният сектор трябва да задели 7 млн. лв за заплати, 1.263 млн. лв за осигуровки или общо 8.26 млн. лв., са пресметнали от БТПП.  В частния сектор ще трябват в повече 36.9 млн. лв за заплати , плюс 6. 7 млн. лв за осигуровки или общо 43.57 млн. лв. Тези изменения се отнасят само за тези, наети срещу минималната заплата от 240 лв. А вероятно ще бъдат засегнати и по-високите нива на заплащане.

Около 19.9 милиона лева допълнително до края на годината ще струва увеличението на минималната работна заплата, заяви обаче социалният министър Тотю Младенов.


Повишаването на минималната заплата да влезе в сила от 1 януари 2012 г. и  да е част от обсъждането на държавния бюджет за догодина. За това настоява пък  Българската стопанска камара, цитирана от "Дневник".
От камарата  припомнят, че от размера на минималната работна заплата зависят и средната работна заплата, средната и минималната пенсия, включително и субсидиите на политическите партии, допълва БНР. 

Увеличаването на минималната работна заплата с 30 лв. може да повиши безработицата, коментира зам.-председателят на БСК Камен Колев пред "Фокус". Той изтъкна, че ако едно малко предприятие месечно дава 10 000 лв. за заплати, то след увеличаването би следвало да дава с 12,5 % повече. И при положение,че  средствата за фонд „Работна заплата” не са нараснали, изходът е  да се преструктурират възнагражденията, като се намалят. Още по-крайната и лоша мярка е да се освободят допълнително работници, което означава да се засили основният проблем – безработицата, посочи той.

Според проучване на БТПП, 5,6% от работодателите приемат идеята на социалния министър Тотю Младенов за ръст на заплатите през 2011 г. , но смятат да я осъществят със съкращения на персонала. Други 14,3% не биха уволнили никого. Около 70% обаче не са съгласни с повишаването на заплатите.
Работещите се разделят почти по равно в мнението си дали увеличението на заплатите трябва да е обвързано със съкращения. 51,22% се обявяват "за" намаляването на персонала.

На въпроса, ако има административно увеличение на минималната работна заплата, готови ли сте да увеличите пропорционално заплатите на всички служители, едва 10,4% от работодателите отговорят положително. Останалите са против.

При работещите мненията в процентно съотношение са обратни. Около 40% от работодателите са на мнение, че ако се повишат заплатите, ще се увеличи безработицата, а над 53% смятат, че ще има преминаване на фирми от официалната икономика към неформалната.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)  засега е единствена сред работодателските организации, която се обяви открито за скок на най-ниското възнаграждение. През април стана ясно, че след допитване до своите структури Управителният съвет на организацията единодушно е подкрепил вдигането на минималната заплата на 270 лв. от 1 юли.

Тотю Младенов: Длъжни сме да компенсираме доходите

Около 19.9 млн. лв. допълнително до края на годината ще струва увеличението на минималната работна заплата на 270 лева, заяви днес в Златоград министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде БТА.По думи му промяната в минималната работна заплата ще доведе автоматично до увеличение на заплащането и в други сектори, в които браншовите минимални заплати са обвързани с коефициент спрямо минималната за страната.

Според министъра в редица сектори се забелязва, че България излиза от кризата.
"Длъжни сме да компенсираме доходите на най-бедните", смята социалният министър. Той не се ангажира с прогноза с какъв процент ще се актуализират пенсиите и допълни, че по този въпрос в момента се правят разчети от Министерство на финансите и НОИ.

Станишев: БСП има заслуги във вдигането на заплатите и пенсиите

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че решението за вдигане на заплатите и на пенсии е конкретен резултат от заявката на опозицията за внасяне на вот на недоверие заради провала в социално-икономическата политика. Той обаче изрази подозрение, че предстоящото увеличението няма да покрие дори индексация за инфлацията през последните две години.
Станишев отбеляза, че от няколко месеца настояват минималната работна заплата да бъде поне 300 лв. и пенсиите да бъдат компенсирани с размера на инфлацията. "Това го правихме последователно, дори изпреварващо по време на нашия мандат", заяви бившият премиер, цитиран от БТА.