Никол Илиева била записана и посещавала детска градина "Дъга" през 2016 г. На 20 юни с.г. около 9.30 ч. 4-годишното тогава момиченце било оставено без наблюдение и надзор от учителката в 1Б група. То започнало да се катери по необезопасен шкаф-етажерка с височина 2 метра, който се обърнал и го затиснал. Етажерката не е била захваната с дюбели за стената.

На помощ се притекли помощник възпитател и учителка, които отместили шкафа и освободили детето. Веднага сигнализирали директора на детското заведение Татяна Атанасова и медицинската сестра, а след това и майката Пенка Лазарова. Момиченцето било транспортирано в болницата в Пазарджик от екип на Спешна помощ, където е установено, че има фрактура на крака и охлузвания по лицето и лявата подбедрица, което наложило гипсова имобилизация и лечение на нараняванията по лицето и крака.

Лечението продължило повече от 3 месеца. Освен това 4-годишната Никол имала кошмари и отказвала да се храни. Момиченцето изпитвало страх да остава само в стая, започнало да се страхува от предметите в дома, безпричинно да плаче, което състояние не е отминало напълно и до днес.

След премахване на гипса Никол отказала да ходи на детска градина. По случая била образувана преписка в Районната прокуратура в Пазарджик, която не установила умисъл в някое от длъжностните лица на детското заведение и отказала да образува досъдебно производство.

Майката Пенка Лазарова е подала иск в съда срещу ръководството на детска градина "Дъга" за обезщетение в размер на 30 000 лева. В него се твърди, че в резултат на нанесените телесни и психични увреждания детето е претърпяло неимуществени вреди - болки, страдания и стрес, които не са преминали и до момента.

Със свое решение от началото на годината Окръжният съд осъжда ЦДГ “Дъга“ да заплати на Никол Илиева, представлявана от нейната майка и законен представител Пенка Лазарова, обезщетение в размер на 7000 лв. за неимуществени вреди. Освен това детската градина трябва да плати и около 500 лева съдебни разноски, съобщи местният в. "Виделина". 

Майката на Никол обаче също трябва да заплати на ЦДГ “Дъга“ разноски по делото в размер на 1150.50 лв., съответстващ на отхвърлената част от исковете.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Пловдивския апелативен съд.