Жълт код за значителни валежи от сняг е в сила за 3 области на страната днесq сочат данните на НИМХ към БАН. Предупреждението е обявено за областите Смолян, Кърджали и Хасково.

Според прогнозата до обяд главно в Родопите се очакват значителни валежи от сняг и образуване на нова снежна покривка до около 25 cm.

"700 снегорина са мобилизирани да почистват републиканските пътища, 1200 души са работили цяла нощ.  Всички пътища са проходими при зимни условия", съобщи директорът на дирекция поддържане на пътната инфраструктура инж Михаил Рашков пред БНТ.

Най-силен през нощта е бил снеговалежът в Родопите. Около 5-7 см е образуваната снежна покривка в Смолянска област, а снеговалежът продължава и в сутрешните часове. 

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по път II-37 Батак – Доспат, път III-842 Белово – Юндола, по път II-35 Троян – Кърнаре, в прохода Петрохан, както и в Превала и Шипка. Ограничено е движението и за МПС над 10 тона в проходите Вратник и Твърдишки.

В Дюлински и Пампорово е забранено движението на моторни превозни средства над 3.5 тона.

Без ограничения е преминаването през Айтоски, Котленски, Обзорски, Печинско, Предел, Републиката, Ришки и Рожен.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Студено до неделя, затопляне на Коледа >>