Въпреки ограниченията за тирове, с изключително висока скорост е предизвикана катастрофата в Пазарджишка област. Дори и при ограничения на знак с палка, щял е да отнесе полицай. Това обяви регионалният министър Николай Нанков.

Катастрофата стана тази сутрин на 71 км в посока София и предизвика огромно задръстване в района.  Нанков каза, че в участъка има 8-километрова колона.

Министърът припомни, че Агенция "Пътна инфраструкура" е наложила ограничения за движение на тежките камиони.

"Неспазването на ограничения води до подобни ситуации. Не може някои тежкотоварни превозни средства да блокират половин България", заяви министърът, цитиран от "24 часа" и "Фокус".

"Ще има наказани. Не само от снегопочистващите фирми и от администрацията", допълни Нанков.

Причината е, че магистрала "Тракия" в района на Пазарджик, където се обърна турския тир, не е била почистена както трябва.

По думите му вече са преодолени проблемите заради обилния сняг от тази сутрин и на магистрала "Люлин". По останалите магистрали няма затруднения.

В момента няма бедстващи хора и затворени пътища за леки автомобили. Над 1700 машини са ангажирани със зимното почистване в страната, каза министърът и призова хората да тръгват на път, подготвени при зимни условия и ако нямат спешни причини, да отложат пътуването. През следващите няколко дни метеорологичната обстановка ще бъде тежка и затруднена, предупреди той.

Нанков информира, че по-късно през деня, заедно с пътна полиция, ще се направи актуална оценка на пътната ситуация в страната и в частност със случващото се на магистрала "Тракия".

Тази сутрин най-критичните участъци на магистрала "Тракия" бяха между Стара Загора - Пловдив и между Пловдив - Пазарджик. Шофьорите определиха пътното платно като непочистено и казаха, че движението е кошмарно, защото на места има много заледени участъци, те не са опесъчени, а видимостта е намалена. Няколко автомобила аварираха в отсечката между Стара Загора и Пловдив. Наложи се дори шофьори да слагат вериги на автомобилите си, за да могат да се движат нормално, но на места изобщо не можеше да се кара.