Клиентите текущо през зимните месеци са плащали начисленото им количество топлинна енергия. Това заяви Милена Стоянова - управител на една от фирмите за топлинно счетоводство по повод започналата отчетна кампания за клиентите на топлофикациите, предаде БТА.

Кампанията е в началото си, още едва 40% от сградите са посетени на първа дата, предстои обявяване на втора дата за отчет, а след това обработка на информацията, отбеляза Стоянова. Засега обаче тя прогнозира, че за всички, които са плащали редовно сметките си за парно, изненада с изравнителната сметка не би трябвало да има.

Неприятно изненадани
ще бъдат тези клиенти, които са си прогнозирали нулево потребление и цял сезон не са плащали нищо, но са консумирали енергия, сега те ще трябва да платят наведнъж, посочи експертът.

Ако в Закона за енергетиката (ЗЕ) залегне изискване за задължително ежемесечно отчитане на уредите, то това ще оскъпи двойно услугата "дялово разпределение", каза Стоянова. В момента фирмата, чийто управител е тя, предлага годишна изравнителна сметка и засичане за радиоуредите в размер на 15 лв. на апартамент. Ако засичане се извършва всеки месец, то услугата ще
струва 30 лв. годишно на апартамент.

От ГЕРБ вече внесоха предложение в Закона за енергетиката да се въведе  дистационно отчитане на топломерите, което позволява ежемесечно отчитане на парното, както и като мярка срещу кражбите на топло от съседи. 

За предложението на Асоциацията на топлофикационните дружества в ЗЕ да залегне постановката фирмите за дялово разпределение сами да сключват договори с етажната собственост, Милена Стоянова коментира, че така е бил уреден въпросът до 2006 г., но това не е било в полза на клиентите. Добре е да се плаща на едно място - и топлинната енергия, и таксата за дялово разпределение, а в договорите ни с топлофикационните дружества има гаранции за добро изпълнение на нашите задължения, както и предвидени санкции. Тоест, топлофикациите имат всичките инструменти за санкциониране на некоректно наше поведение или разпределение, посочи Стоянова.

Продължава процесът по подмяна на уредите с изтекъл срок на годност, като тенденцията е новите уреди да са с радиоотчет, заявиха експертите. През 2012 г. този процес ще засегне 3300 сгради или 35% от клиентите на топлофикационните дружества.