Скандалът с парите на независимите депутати избухна, след като четирима депутати напуснаха "Атака" и тогава лидерът на партията Волен Сидеров се възпротиви, че по закон техните субсидии автоматично отиват към други партии, към които те обявяват принадлежност.
Парламентът одобри Сметната палата да провери субсидиите, но не и да се направи временна анкетна комисия.

Към 30 юни 2011 г. със статут на независими в този парламент са 17 депутати, съобщават от Сметната палата, цитирани от БНР и БТА.
От 1 януари до 30 юни тази година бившите депутати от РЗС Дарин Матов, Димитър Колев и Тодор Великов, както и изключения от ДПС Касим Дал, са заявили принадлежност към ГЕРБ и са донесли на управляващите 333 656 лева, а за 9 месеца - над милион

За 2011 г. средната субсидия за три месеца на един депутат е в размер на 49 228 лева., пише в. "Сега".

За първите шест месеца на тази година БСП са получили 98 хиляди лева от напусналия "Атака" Камен Петков, пише в одита.

През 2010 г. други трима независими са заявили принадлежност към ГЕРБ - Венцислав Върбанов, Димитър Чукарски и Марио Тагарински.

Деветима от 17-те не са с декларирана принадлежност към политическа партия. Още един народен представител - Стоян Иванов, напуснал "Атака", е със статут на независим, но от 13 юли, тоест след проверения период.

В заповедите на министъра на финансите се приема размер на тримесечната бюджетна субсидия за един народен представител през всяка година.
Той се изчислява, като размерът на тримесечната държавна субсидия на парламентарно представените партии или коалиции, получили над 4 на сто от действителните гласове, се раздели на 240 - общият брой на народните представители.

За 2011 г. средната субсидия за три месеца на един депутат е 49 228 лева. Размерът на допълнителната бюджетна субсидия се разпределя между политическите сили в зависимост от датата от която независимият народен представител декларира принадлежност.
Средствата се предоставят на партията, към която независимите народни представители са декларирали принадлежност, и е за сметка на намаление на субсидията на политическата сила, която независимите народни представители са напуснали или от която са били изключени.

Общата сума на средствата за субсидиране на политическите партии и коалиции, определена в закона за държавния бюджет, не се променя.

ГЕРБ ще получи 4 млн. лева повече държавна субсидия за тази година в сравнение с предишната, изчислиха от левицата, след като избухна скандалът.