Разговори за допълнителни пари са безпредметни, защото тях ги няма, попари надеждите на стачкуващи и протестиращи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
Ако не направим реформите в нереформираните структури сега – след три месеца може да е твърде късно, категоричен бе той пред bTV, цитиран от КРОСС и БГНЕС. Няма да направим отстъпление в БДЖ, категоричен е Симеон Дянков.
На въпрос какво ще предприеме след десетия стачен ден, той заяви, че ще започне постепенно да се затваря БДЖ, защото няма какво друго да се прави – за "Пътническите превози" ще се създаде нова компания, без тежестите на сега съществуващата, а "Товарни превози" ще се приватизират.

Според министъра, 8 фирми от зърнопроизводството взимат половината от държавните субсидии за сектора. 30 млн. лв. отишли само при една фирма за тази година, тъй като системата им го е позволила.
В отговор на зърнопроизводителите, които вчера поискаха извинение от финансовия министър,  той заяви: "Сега ние променяме системата. Искаме да няма този монопол и парите да стигнат до дребните производители. Извинявам им се, ако темата не е за пари, извинявам се на всички зърнопроизводители".

Дянков обаче призова Управителният съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите да си направят публични данъчните декларации за 2010 г., защото според него сред тях имало мултимилионери. Същото поиска вчера и земеделският министър Мирослав Найденов.
По-рано пък премиерът Бойко Борисов коментира: "Зърнопроизводителите бяха при мен преди две седмици и хората трябва да знаят, че от Бентли им започват колите".

Финансовият министър обясни, че през последния месец в Европа се случили все лоши неща, които предопределят фискалната позиция не само в България, но и в цяла Европа. "Ние сме малка икономика и зависим от Европа. За един месец рязко се промени средата на България. Германия и Италия вече обявиха, че очакват рецесия. Ние не можем да кажем, че при нас нещата ще са добре.
Според Дянков, ако внезапно пазарите в Европа спрат да работят, а това по думите му ще стане, ние трябва да се преориентираме към Азия и Русия, но няма как това да стане за няколко месеца.

"За радост нямаме евро като валута и сравнително лесно ще можем да реагираме. Спестяванията на гражданите ще бъдат гарантирани. Но има голяма опасност за износа ни", коментира той.
Дянков коментира още, че в последния месец се е зародила идеята за нов фискален съюз от осем държави - една от които България.

По повод пенсионната реформа финансовият министър обясни, че в България има страшен бум на инвалидните пенсии - 45% от сегашните пенсионери.
В Европа сме втори по този показател, посочи той.
По думите му, една от реформите е ТЕЛК да мине към НОИ, така че хората, които плащат пенсиите да определят дали човекът е инвалид или не.
"Няма как да не стане вдигането на пенсионната възраст", добави още той.

Колкото до това, че в другите страни от Европейския съюз пенсионерите вземат доста по-високи пенсии, Дянков каза, че ние 50 години сме се шляли и сме си губили времето в комунизма, докато другите държави са ставали богати.

Министърът поясни, че според разчети на НОИ поне до 2040 г. хората ще внасят повече, отколкото ще получават при пенсии.

Вицепремиерът съобщи, че приходите в агенция „Митници” са се увеличили с близо 12%, при НАП увеличението е около 5.8% или 1 450 000 000 приходи повече. Тези пари обаче вече са раздадени и няма как да отидат за протестиращите, категоричен бе той и допълни, че половината от тях отиват за пенсии.

Дянков прогнозира, че ГЕРБ ще е на власт и през 2015 г., но той няма да е финансов министър.
"Имам други планове. Имаме един живот, трябва да направим това, за което сме дошли", сподели Дянков.

Имат ли основание протестите? (анкета)