От паметника останаха купчини арматурни железа.

Вижте снимки >>

Втора машина се включи в разрушаването на бетонната конструкция на паметника.  Вероятно забавяне в 30-дневния срок, заради подпаления кран, е принудило фирмата-изпълнител на демонтажа да предприеме тези спешни мерки.

Очаква се до края на седмицата операцията по "Цялостния демонтаж на монумента и преместване на художествените скулптурни елементи на архитектурно-художествения синтез „1300 години България"“ да приключи.

Пластиките от паметника пред НДК ще се пазят >>>

Композиционните фигури на паметника бяха високи 7 метра, а целият паметник бе висок над 35 метра. Демонтирането струва 400 000 лева.

Архитектурно-монументалният комплекс е изграден само за 8 месеца през 1981 г. Посветен е на навършилите се тогава 1300 години от създаването на България.
На това място преди това е имало казарма, както и паметник на загиналите от Първи и Шести пехотен полк.




Решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника "1300 години България" пред НДК е от 2014 г., но бе неколкократно обжалвано пред съда от неговия автор - арх. Валентин Старчев. След дългогодишни спорове за паметника в началото на юли общината започна премахването му.

Мнозина обаче смятат, че паметникът пред НДК трябваше да бъде запазен като музей, символ на социализма. Те настояваха да бъде възстановен така, както е изглеждал, вместо да бъде разрушен.

В защита на паметника се обявиха редица организации -  Съюзът на българските художници, Съюзът на архитектите, известни български творци, БСП-София, десетки граждани, които се включиха в последвали протести пред паметника.

Дори и от десните политически сили прозвучаха гласове срещу събарянето на паметника.

Трайков: Разрушаването на паметника пред НДК е варварщина >>>

Плановете на общината са на мястото на "1300 години България" да бъдат издигнати мемориални плочи на 1-ви и 6-и Софийски пехотни полкове, но до обявяването на конкурс за това, мястото ще е парково пространство.


НА ФОКУС: Проф. Дичев: Паметникът пред НДК трябваше да остане музей

НА ФОКУС: Александър Хайтов: Не се събарят с лека ръка монументи