САЩ, Канада и Германия гласуваха против палестинското членство, предаде БТА. Бразилия, Русия, Китай, Индия, Южна Африка и Франция го подкрепиха. Великобритания се въздържа. 

На 23 септември палестинците кандидатстваха за пълноправно членство в ООН, но кандидатурата им още не е гласувана в Съвета за сигурност.

САЩ заявиха, че ако е необходимо, ще наложат вето на кандидатурата. В ЮНЕСКО нито една държава не разполага с право на вето. По-късно от САЩ заявиха, че преустановяват изплащането на вноската си за ЮНЕСКО.
"Щяхме да извършим плащане от 60 милиона през ноември и няма да го направим", заяви говорител на Държавния департамент.
Финансирането възлиза общо на около 80 милиона долара. САЩ са най-големият дарител на ЮНЕСКО, осигуряващ 22 процента от бюджета на организацията от общо 653 милиона долара.

Случилото се днес ще затрудни способността ни да подпомагаме ЮНЕСКО, каза пред журналисти след вота американският посланик в организацията Дейвид Килиън. САЩ смятат, че е нужно решение (на израелско-палестинския конфликт) с две държави и че единственият път са преките преговори, че няма други варианти и инициативи като днешната са вредни, добави той, цитиран от Ройтерс.

Днешното гласуване подчерта разногласията по външната политика между страните от Европейския съюз, след като някои от тях гласуваха в подкрепа, а други - против палестинското членство.
Одобрителни викове и аплодисменти огласиха залата след гласуването. Някой извика "Да живее Палестина!" на френски език.

Днешното гласуване в ЮНЕСКО е исторически ден на тържество за палестинците, заяви Сабри Сайдам, съветник на палестинския президент Махмуд Абас. За нас това е политически стълб от многото стълбове в борбата ни за независимост и смятам, че сме по-близо до независимостта от всякога, добави той. Това е много важно послание за онези, които се колебаят или са против палестинското искане в Съвета за сигурност, отбеляза Сайдам и призова страните в съвета, които са против, да преразгледат позицията си.

Гласуването в ЮНЕСКО ще навреди на перспективите за възобновяване на близкоизточните мирни преговори, заяви израелското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.
"Това е едностранна палестинска маневра, която няма да донесе реална промяна, а ще отдалечи още повече възможността за постигане на мирно споразумение". Страни като Франция, които подкрепиха приемането на Палестина в ЮНЕСКО, ще установят, че влиянието им върху Израел отслабва, заяви израелският посланик в организацията Нимрод Баркан.

Не трябва да се смята, че приемането на палестинците в ЮНЕСКО ще доведе до нарушаване на финансирането на организацията, заяви генералният директор Ирина Бокова, цитирана от ИТАР-ТАСС.
"Трябва да се използва този момент като прекрасна възможност да укрепим, а не да отслабим нашата организация. Свързват ни общи ценности и не бива да допускаме разногласията между членовете ни да доведат до разкол", каза тя.
По думите на Бокова позицията на делегацията на САЩ "застрашава стабилността на бюджета на организацията".