До 2007 г. той оглавяваше "Нюз интернешънъл", подразделението на "Нюз корп", контролиращо британските вестници на медийния магнат Рупърт Мърдок, включително спрения "Нюз ъв дъ уърлд".

С тъга наблюдавах от Ню Йорк развитието на историята. Фактът, че не съм знаел за случилото се, очевидно няма значение, и при дадените обстоятелства чувствам, че е уместно да напусна "Нюз корп" и да се извиня на засегнатите от действията на "Нюз ъв дъ уърлд", заяви той в писмото за оставката си, публикувано вчера в "Уолстрийт джърнъл", предаде БТА.

След оставката му президентът на "Дау Джоунс" Тод Ларсън ще се подчинява на главния оперативен шеф на "Нюз Корп" Чейз Кери. Хинтън е смятан за един от основните приближени на Рупърт Мърдок.

67-годишният Хинтън е работил за Мърдок повече от пет десетилетия, издигайки се в йерархията, докато поема "Нюз интернешънъл". Той оглавява "Нюз интернешънъл" 12 години до преминаването си през 2007 г. на ръководния пост в "Дау Джоунс", която Мърдок купува същата година. Компанията издава "Уолстрийт джърнъл".

Междувременно Рупърт Мърдок лично се извини на семейството на убитото британско момиче Мили Даулър, чийто телефон е бил подслушван от "Нюз ъф дъ уърлд", съобщи bTV.

Адвокатът на семейство Даулър разказа, че извинението на г-н Мърдок прозвучало искрено и от сърце. Това показва рязка смяна в тона му, отбелязва Асошейтед прес. В интервю за "Уолстрийт джърнъл" преди дни, медийният магнат заяви, че компанията му е допуснала "минимални грешки" и се е справила "изключително добре" след избухването на скандала.