Убийството е извършено вчера сутринта според правителствени източници в Сеул, на които днес се позовава агенция Йонхап.

Телевизионният канал "Чосон" обяви, че Ким бил отровен на летището в малайзийската столица Куала Лумпур от две жени, вероятно севернокорейски агенти.

Полицията в Малайзия съобщи, че Ким Йон-нам е трябвало да пътува вчера сутринта за Макао от Куала Лумпур, предаде Ройтерс.

Отровни игли

Жените не са заловени, твърди медията, която също се позовава на южнокорейски правителствени източник.

Според ТАСС "Чосон" уточнил, че жените проболи жертвата си с отровни игли.

ДПА цитира малайзийски медии, според които полицията е потвърдила, че човекът, починал на път от летището за болницата, е Ким Йон-нам. Той бил открит болен на летището вчера.

Преди това властите бяха заявили, че мъжът е от Северна Корея, роден е през 1970 г., носи фамилното име Ким, но самоличността му не е установена.

Ройтерс припомни, че роденият през 1970 г. Ким Йон-нам - най-възрастен заварен брат на Ким Чен-ун - живее предимно в чужбина и носи фамилно име Ким.

През 2001 г. той е бил задържан с фалшив паспорт на летище в Япония. Тогава той обяснил, че искал да посети парка "Дисниленд" в Токио.

Празненства


В Северна Корея празненствата за рождената дата на Ким Чен-ир, бащата на Ким-Чен-ун, започнаха, с поредното пробно изстрелване на ракета, съобщи Асошиейтед прес.

Освен с ракетното изпитание, което тепърва ще бъде анализирано от западни експерти, днес има фестивал на цветето бегония, наречен "Кимченилия".

Върхът на тържествата ще бъде в четвъртък - Ден на сияйната звезда и ще включва демонстрации на фигурно пързаляне и синхронно плуване, фойерверки и масови митинги.