Новите цени на тока и на топлата вода трябва да влязат в сила от 1 юли. При тока има повишение, при топлата вода - понижение.

По думите на Иванов за евентуално отлагане трябва да има основания, каквито той видя в продължаващите разговори между НЕК и американските централи и две готвени нови наредби.
 
Вера той припомни, че прецедент има от 2013 година, когато Комисията отлага решението си с месец решението си за новите цени на тока.

Да помисли за отлагане на новите цени призова премиерът Бойко Борисов.
Депутатът от РБ Мартин Димитров обаче бе категоричен по БНР, че отлагане не трябва да има.

Мога да ви кажа, че, ако има основания за подобен подход, те са в две насоки, продължи Иванов.

"Първата е, че е необходимо да се финализират споразуменията, които бяха сключени за предоговаряне на условията за изкупуване на електроенергия от двете централи - ЕЙ ЕС Марица изток-1 и „Контур Глобал“ - Марица изток-З. Второто основание е, че ние чакаме две наредби", обясни шефът на регулатора, цитиран от БНР.

Той уточни, че става въпрос за наредба, която да регулира изкупуването на високоефективната енергия, произвеждана от топлофикациите и заводските централи, както и наредба, която да определи големите енергоемки производства, в чийто краен продукт участието на цената на електроенергията е повече от 10 процента, и те ще ползват облекчен режим за добавката "задължение към обществото".

По думите на Иванов облекчението за големите производители няма да натовари допълнително останалите участници на свободния пазар, за тях цената ще остане същата.

Докато вчера течаха обсъжданията на цените, бизнесът заплаши с протести заради готвеното удвоено увеличение на така наречената такса (добавка) “задължение към обществото“ за стопанските потребители. 

КРИБ възнамерява да подаде и сигнал до главния прокурор за разследване на договорите с американските централи от комплекса “Марица изток“, каза председателят на работодателската организация Кирил Домусчиев.

"Ние убиваме българската индустрия и решението (за повишаването на добавката): “Те не стигат пари там, дай да вдигнеме пак таксите и цената на електроенергията“ - това не е решение. Ние просто убиваме кравата, която дава мляко. И е съвсем права индустрията, която заявява категорично: “Ще излезем на протсет!“ Ще спре и производството за определено време, тъй като на хората им писна“, коментира Домусчиев. 

От своя страна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че, ако не се увеличи таксата “задължение към обществото“, в системата се отваря дупка от над 285 милиона лева, което означава, че тя трябва да се покрие или от НЕК или от битовите потребители.
 
Или отново да хвърлим в НЕК допълнително 285 милиона задължение, все пак НЕК да не потъне, или да бъде увеличена цената за битовите потребители с 17%, каза Иванов.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Бизнесът срещу КЕВР