Документът с новите правила, депозиран в петък в Народното събрание, уеднаквява начина на отчитане на болниците чрез единна електронна форма, предаде БНТ.

Въвежда се финансова година, която отговаря на календарната - от 1 януари, а не от 1 април, както досега. Болниците ще планират своите разходи за три години напред, като не се допуска поемането на ангажименти по нови договори.

Ръководителите на болниците ще трябва да минимализират възможностите за извънреден труд, ще правят списък с наличната апаратура и отчет доколко тя се използва. Няма да се допускат нов

и инвестиции, преди да се докаже тяхната необходимост и ефективност. Чрез общините този стандарт ще бъде препоръчан за използване и от общинските болници.

"За мен това е законът за публичните финанси в лечебните заведения, в болнична помощ. Тези стандарти заедно с новия здравно-осигурителен модел, който разработваме много ускорено и след обществено обсъждане ще бъде представен още в първите дни на есенната сесия, ще представляват финансовата институция за лечебните заведения и съм убеден, че те ще се ползват не само от държавните и общински болници, а те ще се ползват и от частните", каза здравният министър Кирил Ананиев.

Ананиев ”лекува” болниците с нов модел >>