Той обясни, че мотивите са "проявата на управленска неадекватност, цинизъм, пренебрежение към водещия университет в страната - СУ "Св. Климент Охридски", както и съзнателно водената политика на потискане на протестите", предаде БГНЕС.
Това става два дни, след като от БСП също поискаха оставката на Сергей Игнатов.

Семов заяви, че образованието в страната е подложено на боксьорски удари с египетски последици – то се мумифицира, намеквайки за специалността на Игнатов, който е египтолог.
"Дълбоката цел на тежката финансова дискриминация на министерството към СУ не е просто, за да бъде сплашван, а за да бъде затворен и да не може да оглави студентските протести. Министърът не вижда нищо страшно в това определени университети да затворят между 1 и 3 месеца, което би било немислимо за държава-член на ЕС", коментира депутатът от РЗС по повод информацията, университетът ще затвори врати заради безпаричие от Нова година до 31 януари 2011 г.

Днес от СУ заявиха, че "подобна неприятна възможност" е била залегнала в антикризисните мерки, но ръководството прави всичко възможно да не се стигне до подобна ситуация. Оттам уверяват, че в случай, че бъдат принудени да прибегнт до нея, студентите и учебният процес няма да бъдат ощетени. При евентуална "дървена ваканция" зимният и летният семестър ще бъдат продължени във времето, за да бъде изпълнен залегналият в учебните планове материал.

От РЗС искат оставката на Игнатов и заради насилственото сливане на университети и заради това, че той не се е противопоставил при обсъждането на обръщането в "бюджетни светини" като на МВР и Министерството на отбраната. Семов припомни, че просветният министър е наложил силово неадекватен закон за развитие на академичния състав, приет от НС, а съвсем наскоро Конституционният съд отмени 15 текста от него и го направи фактически неработещ.

Преди два дни лидерът на БСП Сергей Станишев поиска поиска оставката на Игнатов, както и тази на министъра на финансите Симеон Дянков, заради проблеми в образованието, които, според него, и двамата са създали.
"Подходът на правителството към българската наука е ликвидация и финансово задушаване", заяви бившият министър-председател, който дори нарече Дянков "еничар, дошъл в България за 1-2 г., за да запише в автобиографията си, че е бил вицепремиер".

Миналата седмица и от ДПС нападнаха директно Сергей Игнатов. По време на второто четене на Закон за насърчаване на научните изследвания Лютви Местан се обяви срещу това, че министърът на образованието ще издава правилник за система за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност на ВУЗ-овете, научните организации и фонд "Научни изследвания". Депутатът от партията на Ахмед Доган негодува, че е ретроградно и недопустимо Игнатов да иска от парламента да му делегира права на контрольор на един творчески процес.

Междувременно днес лидерът на РЗС Яне Янев призова Министерският съвет да изтегли бюджет 2011 г. от парламента и да го преработи, съобщи БТА.
"Бюджетът е предварително издънен и налага репресии и мизерия на българския народ", добави Янев, който днес ще връчи официално писмо на министър-председател Бойко Борисов с конкретни предложения по бюджета.
Според РЗС трябва да има сериозни реформи в държавната администрация, благодарение на които може да се постигнат икономии за около 1,2 млрд лева.  От партията поискаха да се въведе данък върху финансовите транзакции и върху банковите трансфери по подобие на британското правителство.

Представители на РЗС започват от утре символичен протест пред министерството на финансите.
"Ако до 25 октомври бюджетът не бъде изтеглен, ще организираме ефективен протест. Ако и след него правителството остане глухо и сляпо, то до 15 декември ще предприемем блокада на министерството", заплаши Янев.