До вторник донорите бяха двама за цялата 2011 г.  

Починалият сега е мъж на 43 г. от Сливен. Пострадал е нелепо.
“Здрав, прав човек, паднал по стълбите в дома си, когато тръгвал за работа. Семейството е потънало в скръб, но направи страхотен жест да дари органите за болни хора. Нека да ги уважим и да им благодарим”, каза д-р Хрисант Хрисантов, зам.-управител на областната МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в Сливен, цитиран от "24 часа".
Предложихме донорство и близките реагираха хуманно, обясни неврохирургът д-р Атанас Янкабаков.

Черният дроб бе присаден вчера във ВМА на 46-годишен пациент от Шумен. Мъжът бил с цироза в последен стадий и операцията била единствената му надежда за живот. Дробът е заработил още по време на самата трансплантация, извършена от екипа на проф. Никола Владов. Прогнозите за пациента са добри, въпреки че първите 2-3 дни са критични.

Бъбреците ще бъдат присадени в Александровска болница, след като бъдат направени необходимите изследвания, за да се намерят най-подходящите пациенти от над 800 души, които чакат за орган. Сърцето не е било подходящо за трансплантация по медицински показатели.

Органите на 17-годишното момче спасиха четирима души. Сърцето и черният дроб бяха присадени веднага. Бъбреците са трансплантирани в Александровска болница на двама пациенти - жена на 50 г. и мъж на 33 г., стана ясно вчера.

В началото на месеца здравното министерство обяви, че ще плаща повече за извършването на трансплантации. Най-голямо е увеличението на средствата за трансплантация на черен дроб – с 25 000 лв., а с 20 000 лв. се вдигат парите за трансплантация на сърце.