Няма единен регистър по закона за боеприпасите, който трябва да съществува и да се поддържа от МВР. В него трябва да е цялата информация за всички оръжия, за разрешителните и за отказите, обяви на пресконференция заместник-главният прокурор Ася Петрова, цитирана от БТА.

Тя даде за пример трима осъдени охранители за побой с бухалки, на които разрешителните за оръжия не били отнети. Имало редица такива случаи, при които на осъдени разрешителните не са отнети. Както и на лица с психически заболявания.

Главният секретар Георги Костов отговорил, че все пак регистър има, но работи от 2013 година и оттогава се нанасят данни. Едва след ноември 2018 ще има пълен регистър, защото нямало пари. Това е тревожно, защото вече 5 години е записано в закона, коментира Петрова.

Общо 211 484 фирми и граждани притежават разрешения. Близо половината имат разрешение с цел самоохрана. Много малко са тези, които имат разрешения за ловна дейност и охрана. Вече са издадени 1067 акта за нарушения и 1029 наказателни постановления. Над 900 са отнетите разрешителни. Причината е липса на ефективен контрол.

Затова и започнала втора проверка по спазване на закона. Така са били проверени над 120 000 човека и фирми. Това обаче не са всички, които МВР е трябвало да провери. Причината е недостатъчно хора. Така са издадени още 193 акта , над 100 са отнетите разрешения.

"Най-често не се подновява в срок разрешението за притежаване на оръжие. Когато се издава разрешение за притежаване на оръжие с цел самоохрана, МВР се задоволява само с декларация", каза Петрова и уточни не се правят допълни проверки.

Така един човек имал разрешение за картечница с цел самоохрана.

Проверка е правена и на фирмите за частна охрана. Само четирима били нарушителите. Основно нарушенията са в София и са за това, че наетите охранители не представяли нужните документи при постъпване на работа.

Прокуратурата обаче отчете факта, че МВР почти не е констатирало нарушения на Закона за движение по пътищата от т.нар. кортежи. Няма и единен регистър на обектите, които се охраняват, с какво оръжие и какви автомобили.