Президентът на Сирия Башар Асад пък насрочи провеждането на парламентарни избори на 7 май, предаде "Фокус".  Изборите са част от реформите, обявени от Асад в опит да успокои протестите срещу режима, които започнаха преди близо година.

За тези 12 месеца около 30 000 души са отишли в Турция, Ливан и Йордания, а всеки ден стотици хора продължават да бягат от Сирия към съседни страни, предаде БТА.

По данни на Сирийския арабски Червен полумесец най-малко 200 000 души са били принудени да напуснат домовете си и да отидат на друго място в самата Сирия. Според Агенцията на ООН за бежанците около 110 000 бежанци в Сирия, предимно иракчани, изпитват трудности заради поскъпването на основни стоки, причинено от обезценяването на сирийската лира, посочи АП.

Сирийските сили за сигурност поставят мини
по границите с Ливан и Турция по маршрутите, които се използват от хора, бягащи от насилието в Сирия, заяви правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Ройтерс. Групата е събрала множество свидетелства от хора в Турция, Ливан и Сирия, които са видели сирийските сили да поставят мини или са пострадали от избухването им. Според "Хюман райтс уоч" използването на противопехотни мини е безотговорно и никоя страна няма оправдание за употребата на подобни оръжия с каквато и да е цел.

Същевременно пратеникът на ООН и Арабската лига Кофи Анан каза, че очаква да чуе днес позицията на сирийското правителство по неговите предложения за спиране на насилието. Анан не разкри съдържанието на предложенията, които е направил по време на разговори с Башар Асад през уикенда, но посланикът на Дамаск в Русия Риад Хадад заяви, че Анан и Асад са обсъдили пет принципа за уреждане на кризата в Сирия, договорени от руския външен министър Сергей Лавров и външните министри на страните от Арабската лига в Кайро в събота.

По думите на председателя на опозиционния Сирийски национален съвет Бурхан Галиун, ако не се постигне политическо и дипломатическо решение правителствата на определени държави ще изпълнят обещанието да доставят оръжие на бунтовническите сили.

Москва обаче ще продължи да доставя оръжия на Сирия, предаде АП, като се позова на заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов. Антонов подчерта, че Русия се радва на добро военно-техническо сътрудничество с Дамаск и не вижда причина да го преразглежда.

Кремъл остава съюзник на все по-изолирания режим в Дамаск и го предпазва до момента от санкции от страна на ООН заради репресиите срещу опозицията, при които бяха убити над 7500 души.

Въоръжените опоненти на сирийското правителство трябва да прекратят сраженията по същото време като правителствените сили и към тях да бъдат отправени същите искания за изтегляне от позициите им, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.