Вчера опозицията обвини армията, че е отровила стотици хора при нападение с химическо оръжие, след като над 650 души, сред които и деца, бяха убити. Властите отрекоха да са използвали такова оръжие при ракетното нападение в района на Дамаск.

По думите на израелския министър оценката на еврейската държава се основава на "разузнавателни данни", съобщи АП, цитирана от БТА. Той не даде повече подробности. Пред радио "Израел" Щайниц заяви, че вчерашното нападение не е първото, при което се използват подобни вещества.

Щайниц определи сирийския режим като "изключително жесток". Израел е обвинявал Асад за употреба на химически оръжия и преди и неведнъж е изразявал тревога, че химическият арсенал на съседна Сирия може да попадне в ръцете на антиизраелски екстремисти.

Междувременно Франция заяви, че международната общност ще трябва да отговори със сила, ако се окажат верни обвиненията, че сирийските правителствени сили са извършили атака срещу цивилни с химическо оръжие.

"Не става дума за изпращане на войници на място", уточни обаче външният министър Лоран Фабиюс по френската телевизия Бе Еф Ем.

По думите му, ако Съветът за сигурност на ООН не успее да вземе решение, ще се наложи то да бъде взето "по други начини". Той не даде повече уточнения.

Вчерашните съобщения за предполагаема химическа атака трябва да се разследват възможно най-бързо, заяви по-рано зам.-генералният секретар на ООН Ян Елиасон след края на двучасово извънредно заседание на Съвета за сигурност. Елиасон изрази надежда, че пристигналата в Сирия група инспектори ще успеят да свършат работата си, за което им е необходим безпрепятствен достъп до местата на предполагаемите атаки, предаде ИТАР-ТАСС.

Според Елиасон сегашната ситуацията не позволява това. За целта е нужно насилието да се прекрати, отбеляза той.

Съветът не успя да приеме официална декларация по въпроса, отбелязва Франс прес. Според дипломати Русия и Китай, които се опитват да защитават режима на Башар Асад от началото на сирийската криза, са се противопоставили на по-остри изказвания и както и по повод египетската криза Съветът се е ограничил с изявление за печата в типичната за ООН риторика. 
Изявлението засяга точките, по които има единодушие сред 15-те страни в Съвета, обясни дипломат, цитиран от АФП.