Някои от водещите разработчици на изкуствен интелект и автономни системи в света са написали отворено писмо до ООН, с което се призовава към забрана на военните роботи, съобщава в. "Гардиън".

Групата е съставена от 116 експерта от 26 държави, измежду които Мустафа Сюлейман, отговарящ за изкуствения интелект на Google, и шефът на Tesla и SpaceX Илон Мъск.

Наскоро в ООН започнаха дискусии относно дроновете, автономните танкове и картечници, а технологичните експерти са убедени, че в ход е нова надпревара във въоръжаването, крайната цел на която е да замести войниците с автономни роботи.

Технологичните лидери наричат тази надпревара "Третата оръжейна революция", като първата е била откриването на барута, а втората на ядрените оръжия. Според тях трябва да се действа преди да е станало късно.

"Веднъж разработени, автономните оръжия ще позволят войните да се водят в много по-голям мащаб и със скорост, трудна за разбиране от нормалните хора. Това ще са оръжия на терора. Те ще могат да се ползват от терористи и деспоти срещу мирни хора. Те ще могат да се хакват, за да извършват нежелани действия. Веднъж отворена, кутията на Пандора няма да може да се затвори", пишат експертите.

"Почти всяка технология може да се използва и за добро, и за лошо. Изкуственият интелект не е изключение. Той може да намали неравенството и бедността, да улесни хората, но може и да индустриализира войната. Днес ние трябва да решим как искаме да изглежда бъдещето ни", споделя Тоби Уалш, професор по изкуствен интелект в Университета в Сидни.

Илон Мъск е застъпник на про-активните регулации спрямо изкуствения интелект, който по думите му може да се превърне в "екзистенциална заплаха за човечеството", ако бъде разработван без контрол.

Към днешна дата военните на САЩ, Великобритания, Израел, Русия и Китай активно разработват автономни военни системи. Предлагаме ви да видите някои от тях:

Вижте автономният безпилотен бомбардировач Taranis > > >


"Калашников" създаде истински Терминатор > > >

Израел ще патрулира в Газа с роботи > > >

Дрон с автомат може да замени войниците > > >


Бъдещите шпиони са буболечки-киборзи > > >

Научиха изкуствен интелект да убива > > >