Това посочи по БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Вчера президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров в един ден поискаха Конституционният съд (КС) да отмени въвеждането на частна охрана на селата. Мотивът им - така Министерският съвет и МВР абдикират от задължението си да пазят живота и имуществото на хората.

Прехвърлянето на тези задължения на частни субекти създава риск да се стигне до разпад на държавността. Затова главният прокурор поиска част от разпоредбите в Закона за частната охранителна дейност да бъдат обявени за противоконституционни, отбеляза Арнаудова. 

С тези разпоредби се създава риск за нарушаване на правата на българските граждани. Предоставят се права на частни лица, каквито законът е предвидил за служителите на МВР, заяви Арнаудова.

"Българските граждани вече плащат за сигурността си с данъците, които се събират. Недопустимо е да отделят средства за охраняване на техния живот - това им се дължи по конституция", добави Арнаудова.

Същината на проблема е, че българските граждани все по-рядко се обръщат към органите на МВР за съдействие.

Нашият призив е да подават сигнали и да имат куража да кажат истината, за да се справяме с престъпността, добави говорителят на главния прокурор.
Ако не подадат сигнал и не съдействат на МВР и прокуратурата нямаме шанс да се преборим с което и да е престъпно поведение. Оперативната информация, която кара хората да протестират, трябва да е подкрепена с доказателства, а те могат да се съберат само ако се подаде сигнал и се съдейства на раследването. Призоваваме гражданите да имат куража да кажат истината, за да се справим с престъпността като цяло, добави още Арнаудова.

"Дори при упражняване на политически права като гласуване ще бъдат повлияни от лицата, които е избрал конкретния кмет. Как ще се обезпечи свободата на българските граждани? Това е един от примерите. Възможно е при инцидент в заведение служители на частна фирма да взимат мерки. Ще правораздават на терен", каза още говорителят на главния прокурор.