Това съобщи на извънредна пресконференция Борислав Сарафов, заместник- главен прокурор на България, предаде „Фокус”.

Сарафов обясни, че наказанието за хулиганство, което граничи с цинизъм, е до пет години лишаване от свобода, а санкцията при закана за убийство - е до шест години затвор.

Заключението от съдебно-медицинската експертиза показва, че при произвеждане на изстрел от този тип оръжие, независимо от дистанцията, телесните повреди не могат да доведат до увреждания с евентуален смъртен изход, посочи Сарафов (Снощи на пресконференция на СДВР стана ясно, че патроните не са смъртоносни).

По думите му - използваният пистолет е предзначен за стрелба с газови и сигнално- звукови патрони калибър 9 мм, а пълнителят на пистолета е технически неизправен, но способен да произвежда изстрели. Два от патроните са сигнално-звукови, а третият патрон е стандартен газов с раздразващо вещество. Тези боеприпаси се явяват технически неизправен инструмент, по смисъла на закона, отбеляза зам.-главният прокурор.

Той добави, че е назначена и фототехническа експертиза, чието заключение ще е готово днес.

Ахмед Доган също ще бъде разпитан от прокуратурата, заяви Сарафов. След края на всички експертизи и проверки, ще бъде решено дали да бъдат повдигнати и обвинения на присъстващите на конференцията, който нападнаха Октай Енимехмедов, посочи Сарафов.

По-рано днес градският прокурор Николай Кокинов коментира, че според него не е редно да се търси отговорност от хората, пребили нападателя на Доган.

Премиерът Борисов пък категорично осъди опита за покушение на вчерашната конференция на ДПС. Според него службите за сигурност са реагирали адекватно с някои пропуски, но той е силно възмутен от линча и побоя, който делегати на форума нанесоха на нападателя. Премиерът отбеляза, че при прибързани действия на охраната има вероятност да бъдат убити невинни хора, каквито случаи е имало по света.

Нападението срещу Доган в снимки

Каква е била целта на покушението срещу Доган?