25-годишният бургазлия ще бъде задържан за 72 часа, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от bTV. 

По думите му данните от експертизата на оръжието, с което Енимехмедов заплаши лидера на ДПС в събота, показва, че обективно не би могло с него да се осъществи убийство или да се стигне до смърт на нападнатия.

Кокинов подчерта, че атаката по време на конгреса на партията в НДК е солова проява, решението е било взето лично от нападателя и няма доказателства за негови съучастници.

На въпрос дали мотивите за случилото се преди ден са лични, градският прокурор заяви: „До голяма степен бих казал "да” и допълни, че няма доказателства, задържаният мъж да е невменяем.

Според магистрата не е необходимо да се търси отговорност на делегатите, реагирали агресивно срещу заплашилия лидера им млад мъж. „Неминуемо в такива ситуации се причиняват вреди, не сме обсъждали такава мярка. А и не е необходимо, според мен. Просто изненадата беше пълна за всички в този момент”, каза прокурорът.

По думите му е твърде рано да се говори за оставки в НСО или други институции, вследствие на този случай – към момента усилията били насочени към събиране на доказателства. „След няколко дни нещата ще бъдат изложени в пленарна зала, когато се поиска мярка за неотклонение постоянно задържане. В понеделник случаят отива към Районна прокуратура”, посочи още Кокинов.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган бе нападнат от 25-годишния Октай Енимехмедов от Бургас по време на реч на конференция на ДПС. Нападателят бе отблъснат първо от Доган, а впоследствие повален от охранители и делегати. Енимехмедов е бил във ВМА, където му бе оказана помощ след побоя на трибуната от делегати от партията.

Късно снощи, след пресконференция на СДВР, стана ясно, че патроните в газовия пистолет на нападателя, не са били смъртоносни- не са могли да наранят, но не и да убият. Директорът на СДВР- старши Комисар Валери Йорданов, коментира, че е възможно на Енимехмедов да не бъде повдигнато обвинение в опит за убийство, а само за хулиганство.

Нападението срещу Доган в снимки

 Каква, според Вас, е била целта на покушението срещу Доган?