Над 8500 души се надяват държавата да покрие поне част от щетите за порутените им домове, а до момента от Междуведомствената комисия има решение за обезщетявянето едва на 194 от тях.

Само за 35-има пък били преведени парите, съобщиха от общината, цитирани от БТА.
От деня след бедствието досега четирима души са работили като доброволци по създаването на организация за обработване на документите на гражданите, каза директорът на Дирекция "Икономическо развитие и управление на собствеността" в общината Юрий Драганов.
Някои от тях продължават да помагат абсолютно безвъзмездно и сега.

Сред доброволците в първите дни беше и Галина Асенова. Досега друг съветник не е изявявал желание, каза Драганов. Той заяви, че всяка помощ би била ценна. Достатъчно е дори само двама души да застанат до телефоните, за да отговарят на хората, които непрекъснато звънят с въпроси или за съвети, каза Драганов.

В момента по молбите на гражданите работи целият състав на дирекцията. Пренасочени временно заради бедствието са служители от данъчната служба и от кметството в село Богданов дол.
Общината ще спази законовия срок, в който трябва да подаде всички документи на гражданите в Междуведомствената комисия, гарантира кметът Росица Янакиева. Този срок изтича на 5 октомври.

Там, където все пак междуведомствената комисия е отпуснала средства, те са в пъти по-малки от оценката на екпертите, предаде БНТ.
Вече има няколко парадоксални случая. Единият е от село Дивотино, където щетите по къща са били оценени на 27 000 лева, но от комисията отпускат на собственика й за ремонт едва 2400 лв.

Доста са проблемите и около еднократната социална помощ от 325 лв. При около 11 хиляди подадени молби, близо половината са с откази.

Оказва се обаче, че тези пари трябва да бъде върнати, ако междуведомствената комисия също отпусне средства.