Веселин Пенев е обвинен в това, че в периода 30 декември 2015 г. до 26 април т.г. умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество - предоставените на областната администрация на област София бюджетни средства за 2016 г. и имот - държавна собственост, в резултат на което са последвали разпиляване на имуществото и значителни щети за държавата, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 30 декември Пенев е сключил договор за транспортна услуга чрез предоставяне на джип „Тойота“ и шофьор с годишна стойност 19 453 лева. По този начин обвиняемият е допуснал извършването на ненужни и несвързани с дейността на Областната администрация разходи. В изпълнение на договора са платени 11 116 лева.

На 19 февруари Веселин Пенев е издал заповед за откриване на процедура за провеждане на търг с явно наддаване за държавен имот – апартамент с площ 179,52 кв.м. на ул.“Фредерик Жолио Кюри“ №19. В документа е определена начална тръжна цена от 226 700 лева, която е по-ниската пазарна стойност измежду определената от независими оценители стойност.

Първоначално определената пазарна оценка на имота е 336 400 лева, а в края на април областният управител на София е сключил договор за покупко-продажба на имота с В.И.П. при цена по договора 231 300 лева. По този начин Пенев умишлено не положил достатъчно грижи за стопанисването и управлението на повереното му имущество, като са последвали значителни щети за държавата в размер на 105 100 лева.

Освен по обвинението за умишлена безстопанственост Веселин Пенев ще отговаря и за сключване на 3 неизгодни сделки, от които е произлязла значителна вреда за държавата в размер на 11 126 130 лева, като случаят е особено тежък.

На 8 юли областният управител на София е сключил три договора, с които е продал на „Евротрансбилд“ идеални части от поземлен имот с площ 1376 кв. м в гр. София, бул. “Княз Александър Дондуков“ № 58, идеални части от поземлен имот с площ 4762 кв. м  в гр. София, бул.“Княз Александър Дондуков“ № 56 и идеални части от поземлен имот с площ 1191 кв. м в гр.София,  бул. “В.Левски“ № 106, уточняват от прокуратурата.

Става дума за сделката с Царските конюшни. Имотът от около 7,5 декара е продаден за 658 870 лв. преди два месеца на „Евротрансбилд” с управител Янко Иванов, алармира БСП.
Иванов е бивш председател на управителния съвет на КТБ.

Премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на областния управител и сезира прокуратурата за случая.

На Веселин Пенев е взета мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 20 000 лева. Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без прокурорско разрешение.