48-годишният Тодоров поиска от държавата в лицето на обвинението рекордните 500 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общените за вреди, след като бе окончателно оправдан по повдигнати 4 незаконни обвинения.

През април т.г. окръжните магистрати решиха, че бившият началник на сектор "Борба с организираната престъпност" във Велико Търново трябва да получи обезщетение в размер на 65 000 лева, тъй като получил куп здравословни проблеми по време на ареста и наказателното преследване срещу него. 

Апелативният съд обаче е счел, че 40 000 лв. са достатъчна компенсация за Орлин Тодоров, но решението им от 11 октомври не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново бе задържан публично  на11 март 2011 г. и изкара близо година в ареста на Ловешкия затвор. През януари м.г. Орлин Тодоров се отказа от дело пред ВКС, защото му дошло до гуша да иска оправдателна присъда. От върховните съдии той искаше да бъде напълно оправдан за изнасяне на секретна информация и тайни от МВР към бизнеса.

Така, въпреки изявленията, че е невинен и ще се бори да го докаже докрай, Тодоров остава с 3 г. условна присъда с петгодишен изпитателен срок, като наказанието вече е влязло в сила. То бе постановено през лятото на 2015 г.. 

През цялото време на съдебното дело срещу Орлин Тодоров прокурорът искаше 8 години затвор, но не успя да убеди съда в обвиненията си.