България не само намалява с най-бързи темпове в света като държава, тя намалява с 10.1 промила, които се получават от разликата между раждаемост и смъртност, която е 7.2 и отрицателното миграционно салдо, което е 2.9 промила, каза акад. Петър Иванов пред "Фокус".

По думите му това означава между 70-80 хиляди души на година, което е 9 души на час или 220 на ден.

Акад. Иванов цитира данни на НСИ, според които коефициентът, който сравнява хората между 65 и нагоре години с тези от 14 до 64 години, показва, че възрастните хора са повече.

„По официални данни процентът на възрастни хора само за няколко десетилетия ще достигне безумното число 89.8%, уточни той.

Акад. Иванов допълни още, че в България новородените са не само по-малко, а 55 000 от новородените нямат за майчин език българския.

Изчезват селища

Като пример за драстично намаляване на населението академикът посочи Смолянска област, където, по думите му, след 3-4 десетилетия възрастните хора ще бъдат два пъти повече.

"По информация от НСИ в Смолянска област в момента живеят 110 256 души, а тогава те ще бъдат 17 113. От тях възрастните над 65 години ще бъдат два пъти повече отколкото другите. До 65 години ще бъдат най-много 3 хиляди души, а всички останали ще бъдат възрастни”, коментира той.

Иванов допълни, че тези данни се отнасят и за Видинска област, и за Враца, като
„там не само смъртността е голяма, но и изчезват селища”.

По думите му населението на Видинска област ще намалее повече от три пъти и през 2070 г. ще 25 000 души, а в Силистра хората ще намалеят от 113 на 53 хиляди.

Според акад. Иванов влошената демографска картина се дължи на общественото отчаяние и това, че много хора живеят в пълна бедност. Като друга причина той посочи и безработицата, състоянието на здравеопазването.

Средната продължителност на живота у нас в момента е 74.7 г.