Това каза специално за Дир.бг Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката.

Според него при всички случаи, когато България е правила решителна крачка и е ставала част от европейските структури, е имало хора против, така че и влизането ни в еврозоната няма да направи изключение.

„Имаше големи политически сили, които през 2005 г. призоваваха да не се подписва договорът за присъединяване към Европейския съюз. Същите тези сили бяха и против присъединяването ни към НАТО.“, припомни той. Според него това, че някой е против, не е изненада, но и не трябва да ни спира.

Въпросът е дали България иска да е част от съвременна Европа или иска да живее като Молдова и Беларус. В крайна сметка приемането на еврото е избор къде искаме да бъдем – в Европа или в Евразия.

„Според мен противниците на еврото не са голяма част от обществото, може би са към 20-25%. Това в никакъв случай не са лоши хора, просто може би са неинформирани. И виновник за това са на първо място политиците“, допълни Василев.

Той посочи, че с изумление е чувал твърдения и от европейски политици на високо ниво, че след влизане в еврозоната цените са се удвоили. Според него в нито една европейска държава влизането в еврозоната не е довело като ефект до поскъпване на стоките и услугите.

„Това е зрителна измама и най-често разпространяваната заблуда за еврото. Тази масова психоза се насажда от некомпетентни говорители, вместо да се проследи статистиката и реалните факти. Да, цената на капучиното в заведението може да се закръгли нагоре, но това увеличение е пренебрежимо малко на фона на по-конкурентните цени за техника, автомобили и други вносни стоки и по-добрите условия за банкови и финансови услуги“, посочи икономистът.

Василев допуска да има увеличение на цени на местни стоки и услуги, но посочи, че този процес се случва независимо дали сме с евро или с лев. „В същото време у нас заплатите растат – с 10% за миналата година, ще се увеличат и през тази. При това в условията на почти нулева инфлация“, изтъкна Николай Василев.

Според него обявеното от правителството решение да се пристъпи към кандидатстване за чакалнята на еврозоната в следващите месеци е правилна, макар и закъсняла стъпка.

„Ако някой през 2005 година ме беше попитал кога ще приемем еврото, щях да отговоря – разбира се, че през 2009. Ако тогава някой ми беше казал, че и в 2018 година ще обсъждаме евентуалното ни приемане, щях да му се изсмея“, заключи икономистът.