Това заяви външният министър Николай Младенов пред Нова телевизия по повод скандала с дипломатите, работили за Държавна сигурност.

В началото на 2011 г. ще внесем промените в закона и ще вземем решенията, за които няма нужда от президентски указ, допълни министърът, цитиран от КРОСС. Той обаче уточни, че лично ще разговаря с Георги Първанов, за да вземат заедно правилното решение, което е в интерес на България.
"По всички световни агенции днес това е водещата новина за страната ни”, отбеляза Младенов.

Той добави, че все още никой от въпросните дипломати не е подал оставка. „Познавам част от тези хора и за мен е учудващо, че някои от тях са в този списък”, коментира той.

Министърът призна, че е изненадан от това, че вместо техният процент да намалява през последните години, той се увеличава.
"Аз няма да се примиря с това. Не можем да се държим като някакви живеещи на Луната хора, които не са свързани със света и да казваме „ама, те са изградени през годините разузнавачи с голям капацитет”, каза още той.

Според него половината от нещата, изговорени по темата, са "пълни глупости"  - БСП и президентът заявиха, че са против масова чистка и обявиха предвижданите промени, които да забранят служители на ДС да бъдат назначавани за посланици, за лустрационни.
"Те бяха казани целенасочено, за да заблудят хората. Най-голямата от тях – че се подрива авторитетът на българското разузнаване. Нито един от тези хора не работи вече за разузнаването. Това е един огромен кръг от хора, които се подкрепят, избират и назначават. И огромна част от българското общество не може да пробие под този похлупак. Разбрахме, че един посланик, докато е бил в ДС, е вербувал четирима други. Стига вече, комунизмът свърши!”.

Според Николай Младенов позицията на държавния глава по темата от вчера е недопустима. Той попита защо ако според премиера Тодор Живков е бил добър държавен ръководител, посланиците агенти да са лоши.
„Дотолкова ли чалгализирахме българската политика, че държавният глава да казва такива работи? Не може един президент да се изразява по този начин. Политик от опозицията може да говори каквото си поиска, но държавният глава? Става дума за достойнство. Гневен съм, защото трябва да говорим за актуалните въпроси, а не да се занимаваме с някакви теми от миналото, които отдавна трябваше да приключим", категоричен бе Младенов.

Междувременно министърът проведе срещи по казуса със Синята коалиция и Коалиция за България.
Лидерът на БСП Сергей Станишев бе категоричен, че няма как партията да  подкрепи лустрационни, според нея, текстове.
„Ако се отиде в тази плоскост, най-малкото ГЕРБ ще бъдат морално уязвими, затова, че има един министър, който е бил агент на ДС (Божидар Димитров - б.р.), че има много депутати от ГЕРБ, които са били служители на ДС”, заяви бившият премиер.

Последна актуализация в 11.52 ч.