От българското дружество съобщават, че са в последния етап от подготовката на документацията за завеждане на иска си срещу руската страна. НЕК предприема тази стъпка, след като руснаците не оттеглиха своя иск, заведен в Арбитражния съд в Париж, предаде БНР.

На 16 август изтече срокът, даден от НЕК на руската компания "Атомстройекспорт" (ЗАО АСЕ) да оттегли иска си, съобщиха по-рано днес от дружеството. От руската страна обаче все още няма отговор.

В края на миналата седмица, след преговори в София, НЕК изпрати официално писмо на "Атомстройекспорт" (дъщерна фирма на държавния концерн "Росатом") с предложение за уреждане на претенциите между страните и развитието на проекта АЕЦ "Белене".

Конфликтът между двете дружества започна преди месец, когато стана ясно, че "Росатом" е завел иск срещу НЕК в Международната търговска палата в Париж, с който претендира за 58 млн. евро за договорено вече обурудване за АЕЦ "Белене". От своя страна НЕК заплаши, че ще внесе ответен иск в Женева за дължими от руската страна 61.8 млн. евро за продадено старо обурудване в "Белене", което вече е инсталирано в руска ядрена централа.

От НЕК отново настояват ЗАО АСЕ да оттегли всички свои искове, по които е образувано дело пред Арбитражния съд. Според тях до края на месец септември тази година, в дух на добра воля, страните трябва да изработят график за уреждане на взаимните си финансови претенции. Освен това, сформираните на 13 юли 2011 г. финансови работни групи ще продължат работата си.
Вчера стана ясно, че тези съвместни групи не са постигнали съгласие по пътната карта за реализиране на проекта за АЕЦ "Белене". Основният проблем в проекта е неговото финансиране, тъй като българската страна държи на условието това да стане чрез голям европейски инвеститор, а не чрез руски или български държавни капитали.

От НЕК съобщават също, че са принудени да предприемат действия за защита на своите интереси. Вчера компанията е изпратила писмо до Арбитражния съд в Париж, с което поиска срок до 15 октомври, за да се запознае в детайли с документацията по делото. През следващата седмица НЕК ще представи адвокатската кантора, която ще защитава интересите й в Париж. Едновременно с това компанията е във финална фаза по подготовка на документацията за завеждане на свой иск срещу руската страна пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева през септември.

Според НЕК заведения от ЗАО АСЕ иск може да компрометира както взаимоотношенията между страните, така и проекта АЕЦ "Белене" като цяло.