Кметът на Неделино е разследван за престъпление по служба. Акцията на спецслужбите в родопската община дойде след разследване на Нова телевизия и медийни публикации за това как фирми, близки до кмета Стоян Беширов, печелят поръчки за стотици хиляди и правят ремонти само на хартия, съобщи "Медиапул".

Откакто прокуратурата започнала да рови за нарушения в общината, Беширов веднага си взел отпуск и оттогава никой не го е виждал.

Държавното обвинение установило, че има данни за извършени престъпления в община Неделино. Освен нарушенията в обществената поръчка за ремонт на детската градина, са открити такива и в още 10 поръчки.

Досъдебното производство е възложено от главния прокурор на Специализираното звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и Държавна агенция "Национална сигурност”.

Според едно от разследванията срещу сумата от 40 000 лв. е сменена дограмата на детска градина в Неделино.

Проверка на журналистите обаче показва, че прозорците всъщност са подменени преди 6 години и то с пари на Японското посолство.

Заради съмненията, че в общината се крадат държавни пари, в петък 30 служители на ДАНС атакуваха сградата на кметството в Неделино.

"След разследването на Нова телевизия и техния репортаж прокуратурата се самосезира. Извършени са спешни действия по предварителна проверка. Бяха изискани множество документи и се събраха достатъчно данни за извършено престъпление по служба. Събрани са данни и доказателства, които потвърждават от една страна разследването на Нова телевизия, но и други доказателства за допуснати нарушения по още 10 обществени поръчки”, посочи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред в. "Монитор".

В четвъртък над 30 служители на ДАНС, след предварително разрешение от Окръжен съд Смолян, извършиха претърсване и изземване в сградата на общинската администрация в Неделино. Иззета е документацията по 11-те обществени поръчки. Направено е претърсване и изземване и в офисите на фирми, осъществяващи строителен надзор в Пловдив и Кърджали.

"Разследващите органи продължиха с разпити на свидетели и към настоящия момент продължават следствените действия. Разпитаните свидетели са както служители на общината, така и изпълнители по проекти и длъжностни лица от фирмите, осъществяващи строителен надзор. Няма задържан на този етап. Неуспешен е за сега опитът ни да призовем г-н Беширов, за когото официално ни е известно, че е в отпуск. Не можем да го открием на известните му адреси и продължават действията по установяването му и призоваването от прокуратурата”, посочи Арнаудова.

На въпрос дали кметът Беширов вече е привлечен за обвиняем, Арнаудова заяви, че не e, защото не е открит.

Беширов е бивш член на партия "Атака”, но бе избран на поста от листата на Българска социалдемократическа партия.

Беширов е тъст на разследвания собственик на "Риск инженеринг” Богомил Манчев, който е женен за дъщерята на кмета.