Директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс и директорът на Агенцията за национална сигурност Майк Роджърс отказаха да коментират дали президентът Доналд Тръмп им е оказвал натиск да се намесят в разследването за предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двамата заявиха пред Комисията по разузнаването на Сената, че смятат разговорите си с президента за поверителни.

Роджърс обаче добави, че по време на службата си като директор на Агенцията за национална сигурност никога не е бил каран да направи нещо незаконно, неморално или нередно.

Коутс заяви, че никога не е чувствал да му се оказва натиск да се намеси с цел манипулиране на разузнавателната информация.

Двама други свидетели, временният директор на ФБР Андрю Маккейб и заместник-главният прокурор Род Розенстайн, отказаха да обсъждат каквито и да било аспекти на свързаното с Русия разследване, отбелязва Асошиейтед прес.

"Имаме специален прокурор, който разследва", заяви Розенстайн в отговор на въпроса за написана от него паметна бележка, на която Белият дом се позова за уволнението на Коми на 9 май.

Обвиненията, че Русия се е намесила в изборите в САЩ, за да помогне на Тръмп да спечели, витаят над републиканския президент от встъпването му в длъжност през януари и заплашват да попречат на политическите му приоритети, припомня Ройтерс.

Федералното бюро за разследване (ФБР) и няколко комисии на Конгреса разследват предполагаемата руска намеса.

На 22 май в. "Вашингтон пост" съобщи, че Тръмп е поискал от служители на разузнаването да помогнат да се спре разследването на ФБР за възможна координация между неговия предизборен щаб и Москва.

Вчера вестникът съобщи, че през март назначеният от Тръмп Коутс е заявил пред свои сътрудници, че президентът е поискал от него да се намеси пред директора на ФБР Джеймс Коми, за да върне фокуса на свързаното с Русия разследване върху бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

Очаква се утре Коми да свидетелства по същия казус пред Сената.