За да теглят кредити от банки, да получат разрешения за определена дейност, да участват в обществени поръчки и други някои фирми и физически лица си служат с недействителни данъчни удостоверения. Според информационната система на приходната агенция тези хора са натрупали значителни задължения, но от представените фалшификати излиза, че са изрядни платци, се казва в официалното съобщение.

За повечето от засечените фалшиви удостоверения, не са постъпвали искания от лицата за издаването им, каквото е законовото изискване. В други случаи, искания са подадени, но издадените удостоверения впоследствие са фалшифицирани и лицата се оказват без задължения.
Върху някои от недействителните документи са поставени дори подправени подписи на служители, работещи в дирекцията. Столичната НАП е уведомила Прокуратурата за всеки един от случаите, в които са засечени фалшиви удостоверения.

"Подобни документни измами са абсолютно недопустими и за всяка установена злоупотреба ще търсим наказателна отговорност от лицата. Веднъж попаднали в полезрението на НАП, такива фирми и лица ще бъдат обект на постоянен контрол", каза коментира Бойко Атанасов - директор на НАП-София.

В момента в България удостоверения за платени данъци и осигуровки се изискват при над 50 различни повода. За да се издаде такова удостоверение се подава искане в офиса по постоянно местоживеене за физическите лица и ЕТ и по регистрация за всички останали. Удостоверението се издава в 7-дневен срок от постъпване на искането след обстойна проверка за наличие или липса на задължения.

Освен за неплатени данъци и осигуровки, данъчните служителите следят и за просрочени глоби, наложени от различни институции – КАТ, ДАИ, ИА "Главна инспекция по труда", съдилищата и др. Събирането на неданъчните публични задължения стана ангажимент на НАП в началото на миналата година, след вливането на Агенцията за държавни вземания в приходната агенция.
През 2010 г. инспекторите на столичната дирекция са издали 96 807 удостоверения за липса на задължения.